Τι πρέπει να κάνει ο Σαμαράς για να πάρει τα 31,5 δις

Σε δέκα μέρες η κυβνέρνηση πρέπει να τελειώσει όσα δεν έγιναν σε έξι μήνες. Καταιγισμός από νέα μέρεα, τροπολογίες και προεδρικά διατάγματα προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τρόικα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το πακέτο στήριξης μέχρι το Νοέμβριο. Και στο βάθος στάση πληρωμών…

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα  αρχίζει από σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα,

ξεκινά και ένα «καυτό» επταήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής, μέσα στο οποίο πρέπει να «κλείσουν» 89 «προαπαιτούμενες ενέργειες», που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται, όπως προέκυψε και από το Eurogroup, ως προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθεί η δόση έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς φαίνεται ότι έως τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Όλα, όμως, εξαρτώνται και από την έκθεση της τρόικας, αλλά και από τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο δανειακό πρόγραμμα, καθώς, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ταμείου θεωρεί το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο- άρα εκ του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει εφεξής την Ελλάδα- και τα στελέχη του ζητούν νέο «κούρεμα». Στη νέα αναδιάρθρωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να ενταχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ζήτημα με το οποίο διαφωνεί ανοικτά ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στο δημοσιονομικό σκέλος και το πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ, η απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της τρόικας είναι μικρότερη του 1 δισ. ευρώ.

Στο διαρθρωτικό σκέλος, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει προεργασία και το 80% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθούν εντός των επόμενων ημερών και, πάντως, πριν την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής. Για τις υπόλοιπες, θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί έως την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τους ίδιους παράγοντες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ένας «καταιγισμός» από τροπολογίες, καθώς ο κύριος όγκος των αλλαγών θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, εκκρεμούν πέντε σχετικά Προεδρικά Διατάγματα σε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αναμένεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για φορολογικά ζητήματα.

Στον μακρύ κατάλογο με τις εκκρεμότητες που θεωρούνται προαπαιτούμενες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

η αύξηση κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνηη αύξησης στις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (κατά το πρότυπο του ΕΟΠΥΥ)το «ευέλικτο» ωράριο εργασίαςη περικοπή των εφάπαξ και η μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους (άμεση περικοπή εάν υπάρξει έλλειμμα στα ταμεία)η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων, οι συγχωνεύσε
Keywords
Τυχαία Θέματα