Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων που μπαίνει στα σχολεία – Πώς επηρεάζει τους μαθητές

Λίγες ημέρες πριν την εξεταστική περίοδο θα αποκτήσουν πρόσβαση στην τράπεζα θεμάτων οι μαθητές της Α' Λυκείου, απο όπου θα καθορίζεται πλέον το 50% των θεμάτων για το κάθε μάθημα.

Το εν λόγω σύστημα θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική

πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα.

Το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα. Το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκαίρως, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ο προληπτικός έλεγχος στις προδιαγραφές των κατατεθέντων θεμάτων.

Την οργάνωση της τράπεζας θεμάτων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ινστιτούτο Εκπαδευτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος του οποίου αναφέρει χαρακτηριστικα: «η Τράπεζα Θεμάτων θα δημιουργηθεί φέτος με ίδια μέσα».

Ουσιαστικά το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.Στην πλήρη ανάπτυξη της Τράπεζας θα οργανωθούν περί τα 1.000 θέματα ανά μάθημα - κάτι που δεν θα συμβεί φέτος λόγω έλλειψης χρόνου. Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Γκλαβάς «φέτος θα υπάρξουν τόσα θέματα ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία της Τράπεζας, που οφείλει να καλύπτει το σύνολο της ύλης κάθε μαθήματος». Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η Τράπεζα θα πρέπει να έχει θέματα για όλα τα μαθήματα της Α΄ τάξης εκτός των μαθημάτων επιλογής και της ερευνητικής εργασίας (project). Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γκλαβά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αποφασίσει πότε οι μαθητές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα θέματα της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα