Ξένοι αξιολογητές με… ελληνικά επώνυμα θα αξιολογήσουν τα πανεπιστήμια

Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται για άλλη μια φορά στα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς η νέα ρύθμιση για Έλληνες αξιολογητές που εργάζονται στο εξωτερικό και όχι για «βέρους» ξένους αξιολογητές ακυρώνει άμεσα το νόμο-πλαίσιο 4009 του 2011 που ζητεί από τα ΑΕΙ να ανοιχτούν στην ξένη επιστημονική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια αντί να επιλέξουν «βέρους» αλλοδαπούς καταφεύγουν

κατά κύριο λόγο σε Έλληνες που εργάζονται σε ξένα ΑΕΙ, καλώντας τους να συμμετάσχουν στα εκλεκτορικά σώματα πανεπιστημιακών που θέλουν να εκλεγούν σε θέση διδάσκοντα ή να εξελιχθούν σε υψηλότερη βαθμίδα σε ελληνικό ΑΕΙ. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ένα ελληνικό ΑΕΙ έχει γεμίσει με... Κύπριους αξιολογητές, οι οποίοι μετέχουν στο 90% των αξιολογήσεών του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του ν. 4009/11, «τουλάχιστον τρία από τα επτά μέλη της επιτροπής επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών προέρχονται από το μητρώο εξωτερικών μελών από τα οποία τουλάχιστον ένα μέλος προέρχεται από ομοταγές ΑΕΙ της αλλοδαπής». Λόγω έλλειψης μητρώου αξιολογητών , τις θέσεις μέχρι στιγμής κατέχουν αποκλειστικά Έλληνες διδάσκοντες στο εξωτερικό. Κατάχρηση γίνεται όταν πρόκειται να κριθούν πανεπιστημιακοί από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Παράλληλα βέβαια, καθώς τα μέλη του εκλεκτορικού είναι μόλις επτά και, προφανώς, του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου και επειδή δεν προβλέπεται η διαδικασία να είναι δημόσια, είναι πολύ πιο εύκολο το «μαγείρεμα» της σύνθεσης του εκλεκτορικού υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα