Τα fax έφτασαν, τώρα οι δυο τους – Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης σε θέσεις μάχης με διαφορετικές στρατηγικές

Οι κάλπες έκλεισαν, τα fax κατάφεραν να φτάσουν σε έναν μεγάλο βαθμό στη λεωφόρο Συγγρού και πλέον έχουμε και πάλι εκλογικό αγώνα, έστω και μεσολαβούντων των εορτών των Χριστουγέννων. Ήδη, από τις πρώτες στιγμές διαφαίνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα του κόμματος, έστω και αν δεν αναμένεται η κούρσα για τον δεύτερο γύρο να προσλάβει χαρακτηριστικά μάχης χαρακωμάτων.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Με την ανακοίνωση του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη

το βράδυ της Δευτέρας είναι πλέον και επίσημο πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πρώτος στην κάλπη της Κυριακής με διαφορά ασφαλείας (+11% περίπου) έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όμως με άνεση υποσκέλισε τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος «ξεφούσκωσε» απότομα.

Πλέον, οι δύο μονομάχοι λαμβάνουν θέσεις, προκειμένου να μην αφήσουν ούτε μέρα ανεκμετάλλευτη, καθώς, με δεδομένο και το ότι υπάρχουν εμβόλιμα οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους να υπερβούν το εορταστικό κλίμα των ημερών και να ενδιαφερθούν και για τη γαλάζια μάχη.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μείμαράκη είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το ποσοστό που κατέγραψε ο μέχρι πριν λίγο καιρό πρόεδρος της ΝΔ. «Πήρε 40% με τέσσερις υποψήφιους απέναντι, δεν είναι λίγο πράγμα αυτό», έλεγε στενός συνεργάτης του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος εκτιμά πως και στον δεύτερο γύρο δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και ο κ. Μεϊμαράκης θα «καθαρίσει» εύκολα ή δύσκολα την υπόθεση «προεδρία». Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν πως θα υπάρξει και αποχή ορισμένων ψηφοφόρων, ενώ παράλληλα πιστεύουν πως θα αντλήσουν και ψήφους από τη δεξαμενή του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, καίτοι ο κεντρικός προσανατολισμός των δύο αυτών στρατηγείων είναι προς τον κ. Μητσοτάκη. Συν τοις άλλοις, στο επιτελείο Μεϊμαράκη γνωρίζουν πως η συμμετοχή θα είναι μικρότερη (δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι δεν ψήφισαν στον α’γύρο), με αποτέλεσμα να εξηγούν πως σε ελάχιστες περιπτώσεις αθροίζονται υπέρ του αντιπάλου τα ποσοστά αυτών που έμειναν εκτός, ενώ ακόμα εξακολουθεί να υφίσταται η απολύτως βαρύνουσα στήριξη του Κώστα Καραμανλή.

Με τη σειρά τους, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι τη Δευτέρα δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους στις επικοινωνίες τους, πιστεύουν πως η υποψηφιότητα Μητσοτάκη έχει δυναμική και «κινηματικά» χαρακτηριστικά για πολλούς λόγους: εκτιμούν πως θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τους ψηφοφόρους του Άδωνι Γεωργιάδη που θα πάνε ξανά στην κάλπη, ενώ την ίδια εκτίμηση κάνουν και γι’ αυτούς του Απόστολου Τζιτζικώστα, καίτοι ο κ. Τζιτζικώστας μάλλον δεν θα στηρίξει δημοσίως κάποιον υποψήφιο. «Ψήφιζαν όμως με κριτήριο την αλλαγή, επομένως πιο εύκολα θα προσεγγίσουν μια υποψηφιότητα, όπως του Κυριάκου», έλεγε με νόημα συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο KoolNews.gr.

Η κρισιμότητα της παρέμβασης Γεωργιάδη υπέρ Μητσοτάκη

Για πολλούς η στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν απολύτως αναμενόμενη, μιας και παρά τις διαφορές τους σε κοινωνικά θέματα οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε παρόμοιο μήκος κύματος για μια σειρά άλλων θεμάτων, με πρώτιστο αυτό της αναγέννησης της παράταξης. Ο κ. Γεωργιάδης λοιπόν, έστω και χωρίς να δώσει επισήμως γραμμή, ανέφερε πως θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλην όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο ίδιος, έχοντας στην πλάτη ένα διψήφιο ποσοστό, εμφανίστηκε ως ηγέτης της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. «Θεωρώ σημαντικό, δύο άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από την δεξιά εγώ, από το κέντρο ο Κυριάκος, να μπορούμε να συναντηθούμε, να εκφράσουμε κοινές πολιτικές, να συνεργαστούμε, να φτιάξουμε την Κεντροδεξιά στην πράξη. Και, βέβαια, με αυτήν την έννοια, να εκφραστεί το σύνολο της παρατάξεως, υπό έναν αρχηγό, που νομίζω μπορεί να μας εκφράσει όλους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επιλέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ρόλο για τον εαυτό του και ενόψει της επόμενης ημέρας. Άλλωστε, ο κ. Γεωργιάδης στην ίδια δήλωση δεσμεύτηκε να υπηρετήσει με πάθος και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε περίπτωση που αυτός εκλεγεί πρόεδρος.

«Σοβαρότητα vs νεοφιλελευθερισμού» ή «στασιμότητα vs ανανέωσης»

Τα ως άνω αναφερόμενα δίπολα είναι και αυτά που θα θέσουν, λίγο έως πολύ, οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι πρόεδροι τις επερχόμενες ημέρες.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας και της συνέχειας του κόμματος, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κυβερνητική προοπτική, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα προβληθεί το επιχείρημα πως δεν μπορεί να εκφράσει ικανοποιητικά την όλη ΝΔ, παρά μόνο ένα κομμάτι αυτής. Δείγμα αυτής της συλλογιστικής έδωσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ο στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου, είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει επιλέξουν τί Νέα Δημοκρατία θέλουν. Θέλουν, μια νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα πάει στο καθαρό, δημοκρατικό και ορθολογικό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μία οικονομική αριστοκρατία, σε μία οικονομική ελίτ;» διερωτήθηκε και συνέχισε: Ή θέλουν μία Νέα Δημοκρατία η οποία θα βασίζεται στο θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς; Μία παράταξη δηλαδή η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως ακριβώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα». Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε και την άποψη πως σε ένα κόμμα σαν τη ΝΔ, η «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» θα μπορούσε να υπάρξει μόνο ως «συνιστώσα». Παράλληλα και άλλοι βουλευτές που τάσσονται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη προβάλλουν και την ανάγκη η ΝΔ να έχει και ένα λαϊκό πρόσωπο και όχι αποκλειστικά ένα τεχνοκρατικό.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αντιστρέψει το δίλημμα και να το μετατρέψει σε «στασιμότητα vs ανανέωσης». “Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση; Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο», ανέφερε στη δήλωσή του μετά τη δημόσια στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαφές πως η στρατηγική του ενέχει την ανανέωση ως κεντρική έννοια του αγώνα του από εδώ και στο εξής και θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψήφους από όλες τις πτέρυγες υπό αυτή την αίρεση.

The post Τα fax έφτασαν, τώρα οι δυο τους – Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης σε θέσεις μάχης με διαφορετικές στρατηγικές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα