Τα 3 μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη «Το ταγκό των Χριστουγέννων», ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης προσπαθεί να βρει την ευκαιρία για να ζητήσει τη σύζυγο του διοικητή του στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο σε ένα ερωτικό ταγκό. Στην Αθήνα τώρα, το Μαξίμου θα προσπαθήσει σε έναν… καυτό Δεκέμβριο να χορέψει ταγκό με την Τρόικα, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτά πολλά πολιτικά αλλά και κομματικά μέτωπα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η

δύσκολη διαπραγμάτευση

Κατά ομολογία πολλών κυβερνητικών παραγόντων, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο koolnews.gr, υπάρχουν τρία μέτωπα, στα οποία εντοπίζεται διαφωνία: οι πλειστηριασμοί, η άρση των ομαδικών απολύσεων και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας. Η ελληνική πλευρά επιμένει πως οποιαδήποτε αλλαγή στη διάταξη για τους πλειστηριασμούς δεν περνάει στη Βουλή, παρά και τις προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργών, κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, για επίτευξη συμβιβασμού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν πως η συμφωνία με την Τρόικα είναι μεν το ευκταίο, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων και δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρξει άμεσα. Πάντως, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, καμία πλευρά δεν έκανε το αποφασιστικό βήμα επαναπροσέγγισης, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι εξελίξεις μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου μπορεί να είναι ραγδαίες.

Πλειστηριασμοί

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν επικρατούσε αναβρασμός για το θέμα της άρσης της προστασίας από πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, είχε δηλώσει πως, αν περπατήσει τέτοια ρύθμιση, «ο κόσμος θα μας πάρει με τις καραμπίνες». Τη δήλωση της κυρίας Βούλτεψη τέσσερις μήνες πριν, μοιάζει να συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της γαλάζιας Κ.Ο. Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται φυσικά πως η ΝΔ είναι καζάνι που βράζει από την παραφιλολογία που αναπτύσσεται και γι’ αυτό το λόγο κρατά σκληρή στάση έναντι των αιτιάσεων των εκπροσώπων των δανειστών.

Άρρωστη Υγεία

Μπορεί η ρύθμιση για τις τιμές 6000 φαρμάκων να πέρασε χωρίς απώλειες και η κυβέρνηση να επωφελήθηκε προσωρινά από την τουλάχιστον αντιφατική στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, τα μέτωπα όμως δεν μοιάζουν να εκλείπουν για τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Πιο συγκεκριμένα, μαίνεται πλέον η σύγκρουση Υπουργείου και γιατρών του ΕΟΠΠΥ, με τον Υπουργό να απειλεί ακόμα και με απολύσεις τους γιατρούς που συνεχίζουν την απεργία ή ακόμα και με απότομο κλείσιμο αλά ΕΡΤ για τον ΕΟΠΠΥ! Πάντως, αν και στο Μαξίμου παρέχουν από καιρού εις καιρόν απλόχερη στήριξη στον Υπουργό Υγείας, επιθυμούν να πέσουν άμεσα οι τόνοι και να απορροφηθούν οι κραδασμοί.

Πανεπιστήμια

Συνεχίζεται το σκληρό ροκ κυβέρνησης-πρυτάνεων-διοικητικών υπαλλήλων για τα ΑΕΙ. Το κλίμα που έδινε το Υπουργείο την Παρασκευή ήταν πως πολλοί διοικητικοί θα προσπαθήσουν να σπάσουν την απεργία των συναδέλφων τους και να επιστρέψουν στις θέσεις τους, για να γίνει η ύστατη προσπάθεια να σωθεί το εξάμηνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλίμα στη ΝΔ δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τον κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του έναντι των άλλοτε συναδέλφων του. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις πανεπιστημιακών αλλά και φοιτητών, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σωθεί το εξάμηνο στα πανεπιστήμια της Αθήνας.

Κοινοβουλευτικές Ομάδες στα κάγκελα

Μπορεί η Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να θεωρείται από πολλούς ως ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής συνοχής, το κλίμα όμως στην Κ.Ο. της ΝΔ δεν είναι πολύ καλύτερο. Πολλοί βουλευτές εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, την μήνη πολλών προκάλεσε η δήλωση πως «η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται», ενώ και η χθεσινή δήλωση του Υπουργού στο Βήμα της Κυριακής πως «Ήρθε η ώρα να φορολογηθεί και η Εκάλη» προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη γαλάζια Κ.Ο. Εντύπωση προκάλεσε όμως και η διαρροή από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην ίδια εφημερίδα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Γιάννη Στουρνάρα! Το koolnews.gr έθεσε ευθέως το ερώτημα περί ένταξης του Υπουργού στα γαλάζια ψηφοδέλτια σε στενούς συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι ξεκαθάριζαν πως αυτή την εποχή ο Υπουργός ενδιαφέρεται μόνο για την ορθή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να ασχολείται με την παραφιλολογία για το πολιτικό του μέλλον. Δεδομένη πάντως θεωρείται η κρούση που έχει δεχθεί ο κ. Στουρνάρας από τον Πρωθυπουργό πριν από κάποια διάστημα να τοποθετηθεί στο Επικρατείας του κόμματος.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να θέλει να παρουσιάζει ως συμπαγή την Κ.Ο. του, η διαφοροποίηση όμως της κας. Τζάκρη στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση προκάλεσε δυσφορία αλλά και ανησυχία. Πιο συγκεκριμένα, στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται θορυβημένοι από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, παρά τις προσδοκίες που είχαν οι ίδιοι καλλιεργήσει πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε μάλιστα, στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε κάνει λόγο για «πράσινη αντεπίθεση μέχρι το τέλος του έτους», κάτι το οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αποτυπώνεται πουθενά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
τροικα, αδωνις γεωργιαδης, στην κ, αθηνα, βουλη, στουρναρας, χατζηδακης, σημαίνει, συριζα, εοππυ, απεργια, ΕΡΤ, καιρος, ροκ, αει, ελλαδα, ψηφοδελτια, βενιζελος, κας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, το θεμα, βημα, βημα της κυριακης, θεμα, ωρα, αει, βιβλιο, γινει, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, εποχη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, θετικο, καζανι, κας, κυβερνηση, κλιμα, λογο, μαξιμου, μηνη, μηνες, πλειστηριασμοι, ρυθμιση, ροκ, συγκεκριμενα, συζυγο, σοφια, τρια, φυσικα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μοιαζει, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, στην κ, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα