Συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για τις κινητοποιήσεις – Τι μέλλει γενέσθαι με το φοιτητικό εξάμηνο

Με τι ερώτημα αν θα ξεκινήσει πράγματι από σήμερα το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο να μην έχει απαντηθεί, παρότι το Πρωτοδικείο έκρινε την Παρασκευή παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, αρχίζει η πιο κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα δύο ιδρύματα.

Οι Πανεπιστημιακοί τόσο στο Πολυτεχνείο όσο και στο Πανεπιστήμιο, έχουν ετοιμάσει ή ετοιμάζουν πυρετωδώς πρόγραμμα αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου (9 εβδομάδες

πέρασαν ήδη) όμως οι διοικητικοί υπάλληλοι – που συνεδριάζουν το μεσημέρι για να λάβουν νέες αποφάσεις – φαίνεται πως επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Παράλληλα, έχουν αρχίσει και φοιτητικές καταλήψεις που ενδέχεται, ανεξάρτητα απεργιών, να μπλοκάρουν και πάλι την διεξαγωγή των μαθημάτων.

Οι απεργοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν χθες ότι «συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα, όπως ακριβώς έκαναν επί 9 εβδομάδες», ενώ καταφέρθηκαν κατά του υπουργού Παιδείας για τις ενέργειές του και υπαινίχθηκαν ότι όσα κάνουν είναι για το καλό των παιδιών.

«Δεν αγαπάει περισσότερο τα παιδιά ένας υπουργός από ότι εμείς οι εργαζόμενοι που καθημερινά ζούμε μαζί τους» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Η προοπτική να συνεχιστεί η απεργία δεν είναι απίθανη, καθώς την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο την έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους (μη γνωστοποίηση της κινητοποίησης πριν από την έναρξή της) αλλά όχι και καταχρηστική. Η καταχρηστικότητα ή όχι της απεργίας δεν εξετάστηκε εφόσον κρίθηκε τυπικά παράνομη.

Συνεπώς αν τις επόμενες ημέρες τηρήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την γνωστοποίηση απεργίας δεν εμποδίζονται να συνεχίσουν αλλά ούτε το υπουργείο Παιδείας να προσφύγει εκ νέου στην Δικαιοσύνη. Βέβαια αν χαθεί και άλλη εβδομάδα μαθημάτων, είτε λόγω καταλήψεων είτε λόγω απεργίας, τότε η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Το Συμβούλιο Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας εξάλλου, σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι η «ακατανόητη άρνηση του υπουργείου» (να επανεξετάσει την απόφασή του) σε συνδυασμό με την αδόκιμη συνδικαλιστική τακτική που επέλεξαν οι απεργοί έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Παρεμποδίζονται τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εισέλθουν στους χώρους εργασίας και να εκτελέσουν τα από τον νόμο προβλεπόμενα καθήκοντα, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο ως σύνολο να παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης».

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να δοθεί το ταχύτερο λύση στο επικίνδυνο αυτό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «αποτελεί εθνικό λάθος η μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων. Λάθος που είναι βέβαιο ότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα