Σύμπνοια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον φόρο στα ακίνητα: Μας φέρνουν και χαράτσι και ΦΑΠ

Μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.

Το τελικό σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα χέρια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στις 11 το πρωί

συνεδριάζει το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση τότε αναμένεται ακόμη και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΝΔ αλλά το «γαλάζιο» στρατόπεδο εμφανίζεται λιγότερο διαφοροποιημένο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο εκφράζεται η εκτίμηση από κορυφαία κομματικά στελέχη ότι τελικά θα υπερψηφιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Το έντονο παρασκήνιο και οι «διαρκείς» διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο μια «κοινά αποδεκτή λύση», δηλαδή την υιοθέτηση προτάσεων των διαφωνούντων βουλευτών, φαίνεται πάντως ότι οδηγεί σε ενδοκυβερνητική συμφωνία, εκτός απροόπτου, για την κοστολόγηση του νέου πλαισίου. Την ώρα που βουλευτές κραδαίνοντας την καταψήφιση του προσχεδίου για τον ΕΝΦΑ σχεδόν... ακυρώνουν τις σχετικές αντιδράσεις συναδέλφων τους της αντιπολίτευσης, το τεχνοκρατικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εξέταζε τους εναλλακτικούς «χάρτες» μαζί με την κοστολόγηση των προτάσεων.

Με βάση τις ως τώρα προτάσεις και την επεξεργασία τους με τα μοντέλα απόδοσης του νέου συστήματος, έρχονται πέντε μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ακινήτων:

Αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου θα γλιτώσουν επιβάρυνση 160 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ, αφού θα μείνουν αφορολόγητα τα αγροτικά ακίνητα στην περιφέρεια. Για τα αγροτεμάχια θα πληρώσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ.Ελάφρυνση 300-500 εκατ. ευρώ θα δουν οι μικροϊδιοκτήτες στα αστικά κέντρα αλλά ιδίως στην περιφέρεια, εν σχέση με όσα πλήρωναν με το ΕΕΤΑ ή θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ.Τα βάρη αυτά θα μετακινηθούν στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 140.000 και άνω θα φορολογηθεί με μεγαλύτερους συντελεστές από όσο αρχικά σχεδιαζόταν.Ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας από 300.000 ή 350.000 ευρώ και άνω θα πληρώνουν φόρο και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, πέραν του φόρου που αναλογεί μεμονωμένα για κάθε ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον, για να μην αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. Ευρώ.

Το σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων

Η συνολική ακίνητη περιουσία που θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα φορολογείται με έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.Ο νέος φόρος θα συνδυάζει έναν φόρο ανά ακίνητο με χαμηλότερους συντελεστές από το αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτωνΟ στόχος είναι να μειωθεί η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αγροτικών οικοπέδωνΕξετάζεται εάν θα ελαφρύνουν ή θα απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα (βοηθητικοί χώροι στα κτήματα, μαντριά κλπ.)Δεν ισχύει πλέον το αφορολόγητοΕίναι ορατός ο κίνδυνος διπλής φορολόγησης των μεσαίων ιδιοκτησιών

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα