Όλι Ρεν προς Ευρωπαίους: Μην ανησυχείτε θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, εκφράζοντας την άποψη πως σύντομα θα βρεθεί λύση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως δημοσιεύει το real.gr ο Επίτροπος μιλώντας στην θυελλώδη συνεδρίαση του Euro Working Group,

στο κολέγιο τον επιτρόπων, καθησύχασε τους συναδέλφους του για το ελληνικό ζήτημα, εκθέτοντας την κατάσταση ψύχραιμα και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος θα βρεθεί λύση με τις ελληνικές αρχές» και ότι δεν υπάρχει «λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συζήτηση μεταξύ των επιτρόπων για το θέμα «έκλεισε εκεί» και «το κολέγιο ασχολήθηκε με το ζήτημα της μακροοικονομικής επιτήρησης της γερμανικής οικονομίας για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα». Πράγματι λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο αντιπρόεδρος Ρεν και ο επίτροπος Άντορ, ανακοίνωναν το σχέδιο έρευνας της Κομισιόν για τα γερμανικά πλεονάσματα και ζητούσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από τη γερμανική κυβέρνηση «να ξοδέψει» για να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία.

Eurogroup: Τηρήστε το μνημόνιο, βρείτε τα με την τρόικα

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τήρηση των συμφωνηθέντων», εμμένουν πηγές του Κολεγίου των Επιτρόπων αλλά και κύκλοι του Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκοί εταίροι ανησυχούν μα ο Ρεν δεν μπορεί αν τους καθησυχάσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real.gr, οι ανησυχίες των 17 χωρών της Ευρωζώνης, μεταφέρθηκαν στην ελληνική πλευρά που συμμετείχε στην συνάντηση. Όμως όλα δείχνουν ότι τίποτα από την «επικοινωνιακή αμφισιμία» δεν θα αλλάξει από πλευράς Αθήνας στην σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών των «17». Οι υπουργοί Οικονομικών και κατά βάση όσοι από αυτούς προέρχονται από το «μπλοκ» που τάσσεται υπερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναμένεται να κάνει σαφές στον κ.Στουρνάρα, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας», οι αρχές πρέπει να βιαστούν να εκτελέσουν τα συμφωνηθέντα και να αφήσουν κατά μέρους «τη δραματουργία».

EWG: Δεύτερη φορά που το υπουργείο μας επιτίθεται

Αξιωματούχος αποκαλεί μάλιστα «επαίσχυντη τακτική» το σπάσιμο του off the record από την ελληνική πλευρά και θύμισε ξανά πριν από μήνες «ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε σπάσει το off the record επιχειρώντας διάψευση της ρήτρας του μνημονίου που αφορούσε τις αναγκαστικές αποχωρήσεις από το δημόσιο και το πρόγραμμα της κινητικότητας», κάτι που σήμερα είναι αυταπόδεικτο. «Κανείς στο Συμβούλιο δεν πτοείται από τέτοια φαινόμενα. Νομίζετε ότι οι συνάδελφοί λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι; Τη θέση των οργάνων εκφράζουν. Την κοινή συνισταμένη των κυβερνήσεων».

Δύσκολες ώρες στο Eurogroup

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, με τους λάθος «τακτικούς» χειρισμούς της κυβέρνησης που φαίνεται πως έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αυτό το μήνυμα που θα στείλουν οι εταίροι μας είναι ότι «η άποψη που μετράει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς υπολογισμούς είναι αυτή των εντεταλμένων ελεγκτών» και οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν πειράματα ή να «ελπίζουν σε έσοδα όπως το μάνα εξ ουρανού». Το μαγείρεμα στα νούμερα, παρουσιάζοντας αστρονομικά ποσοστά ανάπτυξης, δεν θα γίνει αποδεκτό, διότι εκτός των άλλων, οι Έλληνες πολιτικοί ήταν αυτοί που πίεσαν για να περιληφθούν τα ποσοστά αυτά τα οποία εν συνεχεία υποστήριξαν ότι εξαιτίας της Τρόικας «τάχα έπεσαν έξω». «Πολύ ωραία, τώρα θα είμαστε συντηρητικοί». Σε σχέση με το χρόνο, οι υπουργοί οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν ότι η καθυστέρηση τιμωρεί την ελληνική οικονομία, συσσωρεύεται εσωτερικό χρέος, και άνευ συμφωνίας στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει και συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, το χρέος κ.ο.κ. «Αν η Ελλάδα επιλέξει να πέσει από τον γκρεμό, καθώς το πρόγραμμα τελειώνει, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα