Στόχος επετεύχθη, συνεχίζουμε – Χαμόγελα στην κυβέρνηση παρά την «έκπληξη» της Τζάκρη

Παρά την έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ικανοποίηση επικρατεί συνολικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά και το πέρας της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπαγής εμφανίστηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, γκρίνια στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

λόγω και του «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη, παρά την επιθετική εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Χαρακτηριστικά, σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς βουλευτές του κόμματος να μιλούν για ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού, ενώ δεν έλειψαν εκείνοι που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση πως προέβη σε αυτή την κίνηση για να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

Η γραμμή που είχε χαράξει η ηγεσία του κόμματος ήταν σαφής από τις πρώτες ώρες και είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η ταλαιπωρημένη από τις διαφοροποιήσεις πολλών βουλευτών Κ.Ο. της ΝΔ ενωμένη και υποστηρικτική απέναντι στην κυβέρνηση. Έτσι, χθες και μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, το μήνυμα που μεταδιδόταν από τη ΝΔ ήταν «στόχος επετεύχθη, συνεχίζουμε», ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που είναι ακόμα ανοιχτή.

Τέλος, στελέχη της ΝΔ τόνιζαν πως «αποδείχθηκε η ένδεια των επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα», με αφορμή και την οξεία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ικανοποίηση όμως επικρατούσε στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ με την ομιλία του Πρωθυπουργού. «Έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας;» ξεκίνησε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως εκλογές θα γίνουν το 2016. «Ξεκινήσατε την πρόταση μομφής για να μας ρίξετε και στο τέλος ζητήσατε να παραιτηθούμε; Αυτή τη χάρη δεν θα σας την κάνουμε» συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς, για να τονίσει έπειτα πως «ο κύριος Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια», αναφερόμενος στο timing της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτιολόγησε την απουσία του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, λέγοντας πως διαπραγματεύεται 24 ώρες το 24ωρο και επετέθη μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση το πεδίο της ασφάλειας και της τάξης, παρουσιάζοντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως υπερασπιστή της ανομίας. Αναφέρθηκε επικριτικά στη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Όστιν του Τέξας, για να καταλήξει απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πως «Η Ελλάδα σας αφήνει πίσω».

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν όμως στην ομιλία του και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στο θέμα των υποβρυχίων και κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να φέρει στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των Υποβρυχίων.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση πάντως, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα πως «Η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη, ελάτε να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος». Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για συμφέροντα που στηρίζουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει στο προσεχές μέλλον. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των παραγόντων, στους οποίους αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, τόνιζαν όμως με νόημα τη φράση «περνάμε στην αντεπίθεση».

«Ήρθε η ώρα να μάθει ο κόσμος ποιος κρύβεται πίσω από ποιον» σημείωναν επίσης οι ίδιοι κύκλοι, προαναγγέλλοντας έτσι ολομέτωπη αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου. Στους ίδιους υψηλούς τόνους πάντως συνέχισε και στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιτιθέμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για το θέμα των υποβρυχίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανέφερε δε πως τον ικανοποιεί η εικόνα ενός νευρικού ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «όποιος τρίβεται στη γκλίτσα του τσοπάνη, αυτά παθαίνει».

Βεβαια, κυβερνητικοί βουλευτές και ειδικά ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν να διαμαρτυρηθούν για κυβερνητικές επιλογές, αρνούμενοι να δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Μωραΐτης, Κακλαμάνης κ.α., ενώ το… καλύτερο κράτησε για το τέλος η Θεοδώρα Τζάκρη, υπερψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως η κ. Τζάκρη δεν είχε τοποθετηθεί σε όλη τη διαδικασία και επέλεξε να απασφαλίσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Από την πλευρά της ΝΔ δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις στα λόγια, ενδιαφέρουσα όμως ήταν η σιωπή βουλευτών που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Τζαμτζής, Βλάχος κλπ. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν πάντως-και παρά τη διαφοροποίηση Τζάκρη- πως η κυβέρνηση δεν βγαίνει τραματισμένη από την τριήμερη διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει πως τα δύσκολα έχουν περάσει.

Αντίθετα, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα για βασικές παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος, όπως για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ενώ και η Τρόικα δεν είναι απολύτως πεπεισμένη για την προοπτική της απόδοσης και εισπραξιμότητας συγκεκριμένων μέτρων, όπως φερ ειπείν του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι, έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού για την Τρίτη, χωρίς πάντως να αναμένεται να κλείσει οριστικά το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στο Eurogroup της Πέμπτης. Ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό του φόρου για τα ακίνητα.

Μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις διατάξεις του ΕΝΦΑ, υπήρξαν σκέψεις σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να διατηρηθεί και για το 2014 το «χαράτσι», σενάριο πάντως που δεν ικανοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θέλει να προχωρήσει με το νέο φόρο. Έτσι, ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι εκ νέου αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν πως το ρόλο «πυροσβέστη» θα κληθεί να παίξει για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός, πάντα σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο φόρο ακινήτων, χαρακτηρίζοντας «γόνιμες» τις ενστάσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών επί του ΕΝΦΑ, ενώ προανήγγειλε και φορολογική ελάφρυνση με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Πλέον, το επόμενο δίμηνο μέχρι την αρχή της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., την 1/1/2014, αναμένεται να είναι καυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός πολιτικού ατυχήματος, με δεδομένη και τη σοβαρότητα των αποφάσεων που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή (προϋπολογισμός 2014, νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας, Φόρος Ακινήτων, αν δεν παραμείνει το χαράτσι κλπ).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα