«Στο νοσκοκομείο το θρυλικό όπλο ΑΚ-47»

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο 94χρονος σχεδιαστής των όπλων Καλάσνικοφ, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, που είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρδιακά προβλήματα πριν από λίγους μήνες.

Το Καλάσνικοφ , ή ΑΚ-47 όπως αποκαλείται διεθνώς , είναι το δημοφιλέστερο όπλο στον κόσμο καθώς υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προκύπτει από τα αρχικά του «Αβτομάτ Καλασνικόβα» που σημαίνει «Αυτόματο του Καλάσνικοφ» και

τον αριθμό 47 επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947. Μάλιστα ο Καλάσνικοφ συνέχισε να εργάζεται ως επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου που πρωτοκατασκεύασε το ΑΚ-47 έως τα 80 του χρόνια.

Πολεμώντας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καλάσνικοφ παρατήρησε τα μειονεκτήματα των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες εκείνη την εποχή και αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον σοβιετικό στρατό. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του ΑΚ-47 είναι το απλό του σχέδιο, το μικρό μέγεθος και ότι μπορεί να παραχθεί εύκολα και φθηνά ενώ έχει εύκολη συντήρηση και είναι πολύ αξιόπιστο.

Επί δεκαετίες, το ΑΚ-47 παραμένει το υπ' αριθμόν ένα όπλο που διακινείται νόμιμα ή λαθραία σε κυβερνήσεις, αντάρτες, εγκληματίες και άλλους. Σε ορισμένες χώρες πωλείται πολύ φθηνά _ στη Σομαλία για παράδειγμα κοστίζει από 30 ως 125 δολάρια. Οι τιμές έπεσαν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μαζικής αντιγραφής του ΑΚ-47.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα