Στο δρόμο για το free internet!

Βροντερό «όχι» φωνάζουν στην αστυνόμευση του Internet χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι, ανακοινώνοντας συγχρόνως πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις στις 9 Ιουνίου.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Πάνω από 70 πόλεις της Ευρώπης αναμένεται να συμμετάσχουν το Σάββατο 9 Ιουνίου στην διαμαρτυρία «ενάντια στην φίμωση και αστυνόμευση του ελεύθερου διαδικτύου». Η συνθήκη ACTA(Anti-Counterfeiting

Trade Agreement) με βασική αιτιολόγηση το παράνομο downloading, επιθυμεί να επιβάλει διεθνή πρότυπα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση την διαδικτυακής πειρατείας. Εν ολίγοις, επιθυμεί την αστυνόμευση του Internet και την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τους παραβάτες της διεθνούς συμφωνίας. Από την μεριά τους πάντως, οι ακτιβιστές και αντιφρονούντες αυτής της απόφασης κάνουν λόγο για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η συγκεκριμένη συνθήκη έχει επικυρωθεί από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα- ,από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία (οι 5 ευρωπαϊκές χώρες, που αρνήθηκαν να επικυρώσουν την συνθήκη είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία). Η συμφωνία πάντως δεν έχει τεθεί πρακτικά ακόμα σε λειτουργία στην Ευρώπη, καθώς οι ιθύνοντες φοβούνται μία συλλογική διαμαρτυρία από την πλειονότητα των πολιτών. Ήδη στην Πολωνία, πριν λίγες μέρες, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την στάση της κυβέρνησης ,υπογράφοντας την συνθήκη, και πολλούς χακτιβιστές να επιτίθενται σε ιστοσελίδες της Κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα:

* Black out στο Internet

* Επτά μέρες χωρίς κινητό & Ίντερνετ

* 5 sites για μουσικούς γκουρού

Keywords
Τυχαία Θέματα