Στα «μαχαίρια» Τρόικα και ΤΧΣ για το stress test – Η ελληνική πλευρά έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας

08:53 6/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Οξύνεται η αντιπαράθεση των ελληνικών τραπεζών με την Τρόικα, καθώς η ελληνική πλευρά απέστειλε χθες επιστολή στους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η καθυστέρηση στην εφαρμογή του stress test.

Mε την εν λόγω

επιστολή του, το ΤΧΣ εκφράζεται η έντονη ανησυχία του Ταμείου αναφορικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της τρόικας για την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στην επιστολή τονίζεται ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στερούν από το ΤΧΣ τη δυνατότητα αξιοποίησης της θετικής συγκυρίας στις κεφαλαιαγορές για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ενώ ο μη καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών δεν επιτρέπει την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Στην επιστολή του ΤΧΣ υπενθυμίζεται πως αποστολή του Ταμείου είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών και η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο καλεί την τρόικα να συμβάλει δημιουργικά στον σχηματισμό των κατάλληλων προϋποθέσεων και στην εξασφάλιση προς το Ταμείο όλων των απαραίτητων εργαλείων προκειμένου αυτό να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.

Υπενθυμίζεται ότι η BlackRock έχει παραδώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης, όπως τα επεξεργάστηκε η ΤτΕ, δεν ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τρόικα έχει μπλοκάρει το ζήτημα, καθώς το συνδέει με τις γενικότερες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με την ελληνική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα