Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ – Για «μινι πραξικόπημα» και ξένο δάκτυλο κάνει λόγο ο Ερντογάν

12:54 4/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε τεταμένο κλίμα βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με την Ουάσινγκτον μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί «μίνι πραξικοπήματος» και παρέμβαση ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας που σκοπό έχουν να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια.

O Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υπόθεση στοχεύει στην υπονόμευση του διεθνούς ρόλου της χώρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνκή εφημερίδα ο επικεφαλής του German Marshall Fund στην Ευρώπη, Ιαν Λέσερ, τονίζει ότι ο Ερντογάν

έχει εκνευρίσει ΗΠΑ και Ε.Ε. και μιλάει για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. «Είναι η πρώτη φορά που οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας ζητούν να φύγει ο Αμερικανός πρέσβης», επισήμανε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο διευθυντής του προγράμματος ερευνών για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, Σονέρ Καγκαπτάι. «Είναι άνευ προηγουμένου».

Ως «βαθύτατα ενοχλητικά» χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα τουρκικών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων περί αμερικάνικών παρεμβάσεων στην Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δείχνοντας τον εκνευρισμό ο οποίος επικρατεί στην Ουάσινγκτον για το ζήτημα της Τουρκίας.

Άλλωστε, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η Ουάσιγκτον βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις θέσεις του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν απ’ ό,τι στον Ερντογάν. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, αποτελεί τον πολιορκητικό κριό με τη βοήθεια του οποίου εξαπολύθηκε η επίθεση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποστηρικτές του Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα ξεκίνησαν τις έρευνες για διαφθορά εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης και των γιων τους, σε μια υπόθεση που δεν ήταν δύσκολο να στοιχειοθετηθεί, καθώς «ύστερα από έντεκα χρόνια στην εξουσία, η οσμή της διαφθοράς είναι παντού».

Keywords
Τυχαία Θέματα