«Σφιχτή οικονομία» το motto της Ελληνικής Προεδρίας – Την Τετάρτη η πανηγυρική έναρξη

09:09 6/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πανηγυρική τελετή θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο στις 8 Ιανουαρίου, με παρουσία σύσσωμου του Κολεγίου των Επιτρόπων και βεβαίως του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Η αντίστροφη μέτρηση θα έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της άλλο ένα μέτωπο το οποίο θεωρείται από όλα τα στελέχη του Μαξίμου κρίσιμο για

την εικόνα που θα παρουσιάσει όχι μόνο το κυβερνητικό σχήμα στις απαιτήσεις, αλλά και ολόκληρη η χώρα. Μερικές ημέρες μετά την έναρξη της προεδρίας, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου στις 15 και 16 Ιανουαρίου να παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής προεδρίας.

Βασικό στοιχείο της προεδρίας θα είναι ο σφιχτός προϋπολογισμός προκειμένου να μην υπάρξει καμμία σύγκριση με παλαιότερες πολυέξοδες περιόδους. Όπως δημοσιεύει μάλιστα η Καθημερινή, οι υπεύθυνοι προετοιμασίας (με κεντρικό ρόλο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα) σημειώνουν και κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό: ότι δηλαδή θα γίνει προσπάθεια ώστε το μπάτζετ να είναι ακόμη μικρότερο και από τα 50 εκατ. που είναι ο επίσημος στόχος. Έτσι βασικό κριτήριο σύγκρισης θα είναι η πρόσφατες κυπριακές και πολωνικές προεδρίες οι οποίες ξόδεψαν 62 εκατ. και 75 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

«Για λόγους οικονομίας όλες οι συναντήσεις –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που δεν γίνεται αλλιώς– θα γίνουν στο Ζάππειο, δεν θα προχωρήσουμε σε διπλωματικό τουρισμό με συναντήσεις σε ειδυλλιακά μέρη», λένε οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πνεύμα της οικονομίας έχει θέσει υπό αίρεση και το εάν η ελληνική προεδρία θα προχωρήσει ακόμη και στα αναμνηστικά δώρα για άνδρες και γυναίκες που θα έρθουν με διάφορες αποστολές στη χώρα μας.

Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας αναπτύσσονται σε διάφορους άξονες, όπου όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΕΞ, συναντιούνται τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι εθνικές - ελληνικές προτεραιότητες. Τους πιο πολλούς τους έχετε ήδη διαβάσει.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί επίσης στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με ιδιαίτερο προσανατολισμό τα προγράμματα για τους νέους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αξιοποίηση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προώθηση της ενοποίησης της Ε.Ε. και ειδικά τη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη μετανάστευση, ένα θέμα που έχει αναβαθμισθεί μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλες χώρες του Νότου που αποτελούν πύλες εισόδου, θέλει να ενισχύσει την πλευρά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τόσο όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, όσο και σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων από χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, όπου μαίνεται ανοικτός ή υπόκωφος εμφύλιος πόλεμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα