Οι υποψήφιοι επενδυτές πίσω από την επερχόμενη αποκρατικοποίηση της Eurobank

08:39 6/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία βρίσκεται, μέσω του ΤΧΣ, υπό κρατικό έλεγχο μετά και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών το 2013.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ιδιωτικοποίηση της Eurobank μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2013. Η Τράπεζα

της Ελλάδος όμως αποφάσισε τη διενέργεια περαιτέρω stress tests, για να δοκιμάσει την αντοχή και την ποιότητα της τράπεζας ως προς περισσότερες παραμέτρους στο νέο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό περιβάλλον. Οι προσομοιώσεις που έλαβαν χώρα στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 ολοκληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν πιθανώς τον επόμενο μήνα.

Επίσης, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί η τράπεζα προσδιορίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΑΜΚ θα ισοδυναμεί με πρόκληση σε κάθε πιθανό επενδυτή να πάρει στα χέρια του ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της τράπεζας. Βέβαια, εκκρεμεί και η έκθεση της Blackrock, η οποία θα προσδιορίζει επακριβώς τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας Eurobank -η οποία προσέθεσε στις 27/12 και επίσημα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο νέο σχήμα-, άγνωστο παραμένει όμως αν αυτή η έκθεση θα δημοσιευτεί.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τις μετοχές της Eurobank. Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της Fairfax, της Eaglevale Partners καθώς και άλλων hedge και private equity funds, καθώς μικρό φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες του εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται δύσκολο ένα fund να αποκτήσει μεγάλο πακέτο μετοχών και ως πιο πιθανό σενάριο φαντάζει το σπάσιμο των διαθέσιμων μετοχών σε περισσότερους αγοραστές.

Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο βέβαια, θα έπρεπε το due diligence να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013, επειδή υπάρχουν όμως ακόμα εκκρεμότητες, η καταληκτική ημερομηνία του όλου εγχειρήματος μετατίθεται για το τέλος Απριλίου του 2014. Μόλις ολοκληρωθεί το due diligence, θα λάβουν χώρα οι γενικές συνελεύσεις και έπειτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου, έτσι ώστε η ιδιωτικοποιημένη τράπεζα να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Όπως αναφέρουν πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει η εκτίμηση για θετική έκβαση της εν λόγω ιδιωτικοποίησης, ενώ η εξεύρεση ενός ισχυρού ή περισσοτέρων στρατηγικών επενδυτών θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση, ενώ η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να προχωρήσει, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος και στα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα