ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μία τη βρίζουν κι από την άλλη την γλυκοκοιτάζουν. Τα μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής προβλημάτισαν αλλά τώρα περνάμε στην επόμενη φάση όπου ενόψει της δεύτερης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης προσπαθούν να αλιεύσουν έστω κάποιες από τις ψήφους της.

Η αρχή έγινε με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,

Πάνο Σκουρλέτη που δήλωσε πως «κάθε ψήφος είναι ευπρόσδεκτη». Ακολούθησε σήμερα το πρωϊ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας που χαρακτήρισε αυτές τις απόψεις «βλακείες».

Στη συνέχεια ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ότι «δεν θέλει ψήφο από τη Χρυσή Αυγή», ο κ. Καλύβης σχολίασε: «Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Δεν θέλουμε ψήφο από τον κόσμο; Από το λαό προφανώς την ψήφο θέλουμε. Θέλουμε η ψήφος του κόσμου να πάει στην Αριστερά, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Σε γενικές γραμμές επεσήμανα την ανάγκη να χτυπηθεί πολιτικά και ιδεολογικά η Χρυσή Αυγή, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανειρήνευτη αντιπαράθεση, διότι η αριστερά είναι ο κύριος και βασικός αντίπαλος του φασισμού και του νεοναζισμού. Και αυτό το έκανε η αριστερά ακόμη και όταν η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε πολύ μικρά ποσοστά, ή όταν η κυβέρνηση, αλλά και αρκετά ΜΜΕ, μέχρι πρόσφατα, ανεχόντουσαν ή έκαναν τα στραβά μάτια στην εγκληματική πρακτική της ή υιοθετούσαν την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Η ΧΑ πρέπει να απομονωθεί πολιτικά και ηθικά και αυτό μπορεί να γίνει με την πλήρη εκλογική αποδυνάμωσή της. Δεν απαλλάσσουμε από τις ευθύνες, που αναμφισβήτητα έχουν οι πολίτες, ψηφίζοντας τη ΧΑ, ούτε όμως μπορούμε να ταυτίζουμε τον απλό ψηφοφόρο με τους ναζιστές που είναι στην ηγεσία της. Ούτε μπορούμε, επίσης, να χαρίσουμε αυτό τον απλό κόσμο στο φασισμό, βάζοντάς τον σε καραντίνα. Συνεπώς, η ανάγκη να εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι τη ΧΑ -όσοι δεν είναι φασίστες- είναι κάτι που πρέπει να διεκδικηθεί και η αριστερά, όπως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ό,τι κι αν έχει ψηφίσει, πρέπει να απευθύνεται και σε αυτούς τους πολίτες, χωρίς ούτε λεπτό να υποστέλει την πολιτική καταδίκη αυτής της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 επιχείρησε την δική του προσέγγιση στο θέμα λέγοντας:

«Δεν κάνουμε ανοίγματα πέραν του χώρου της Αριστεράς σε ηγεσίες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και τους καλούμε να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον πολίτη που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα δεν τον βάζουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και του λέμε ότι εσύ είσαι απόβλητος. Υπάρχει μεγάλη ανακατάταξη στην κοινωνία προς αριστερές προοδευτικές θέσεις».

Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ και άρχισε ο γνωστός πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ασημακοπούλου: Ο Γλέζος τι λέει για το προσκλητήριο στη Χρυσή Αυγή;

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κα Άννα Ασημακοπούλου, σχολιάζοντας το προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άραγε τι έχει να πει ο κ. Μανώλης Γλέζος για τα αδιανόητα χαριεντίσματα των συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;»

Δηκτικό ήταν και το σχόλιο στο twitter της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή η οποία με ανάρτησή της γράφει: «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μπαλτάκος.Γούτσου-γούτσου λοιπόν&εσείς με τους ,μετά Φύσσα ,"παραπλανηθέντες" ψηφοφόρους της Χ.Α.».

Σακελλαρίδης: Σε νεοναζί και εγκληματίες δεν κάνουμε κάνενα άνοιγμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος δήλωσε:

«Είναι από απογοητευτικό έως αστείο να καταλογίζουν σε εμάς άνοιγμα σε νεοναζί και εγκληματίες. Την Κυριακή το βράδυ ζητήσαμε την εγρήγορση του δημοκρατικού κόσμου, όταν ο κ. Καμίνης επέλεγε να σιωπήσει. Κανένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι και καμία παλαιοκομματικού ήθους επίθεση δεν θα σταματήσει τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην Αθήνα».

Κασιδιάρης: Ούτε μία ψήφος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για «ολοκληρωτικό πόλεμο που γίνεται εις βάρος της Χρυσής Αυγής με χρήση των δομών του κράτους» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, εν όψει των ευρωεκλογών.

Σχετικά με την υπόθεση της παράταξης, που ερευνά η Δικαιοσύνη, και τα στελέχη της που είναι προφυλακισμένα, ο εκπρόσωπος της ΧΑ επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της ΧΑ βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας της «σκευωρίας που έχει στηθεί από το παραδικαστικό κύκλωμα του Αθανασίου» και ότι «η Δικαιοσύνη έχει ποδηγετηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες». Επιπλέον, ο Ηλ. Κασιδιάρης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό ότι «δεν τολμάει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις», συμπληρώνοντας ότι «η ΧΑ έχει στοιχεία που αν τα φέρει στη Βουλή θα πέσει η κυβέρνηση».

Επιπλέον, κατηγόρησε τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ότι έχουν αποκλείσει τα στελέχη της ΧΑ, τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν λόγο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι «παρόλ΄ αυτά, η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο είναι εδώ, αλλά είναι η μοναδική δύναμη που ανεβαίνει».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή θα δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους της για τον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Κασιδιάρης ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν τους θεωρεί πρόβατα. Έχουν και κρίση και γνώμη». Συμπλήρωσε, ωστόσο: «Δεν πρόκειται να πάρουν ούτε μια ψήφο, αυτοί που μας οδήγησαν στη φυλακή, ή αυτοί που αποτελούν την ουρά του Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τις επαφές της ΧΑ με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη και με το κατά πόσο σκοπεύουν να συμπράξουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της παράταξης ανέφερε ότι η ΧΑ είναι σε επικοινωνία με κάποιους σχηματισμούς, αλλά ότι η επίσημη σύμπραξη θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, «όταν θα έχει καταγραφεί και η εκλογική απήχηση» τους. Προέβλεψε, δε, ότι σε αυτήν τη διαδικασία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο η Χρυσή Αυγή και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, είπε ότι «η ΧΑ θέλει την Ευρώπη των πατρίδων, των λαών, της αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας μεταξύ των λαών».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πόσους ευρωβουλευτές προβλέπει ότι θα εκλέξει η Χρυσή Αυγή, ο κ. Παναγιώταρος απάντησε «από τρεις έως έξι».

Keywords
Τυχαία Θέματα