Σαν σήμερα: Όταν ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

Σαν σήμερα, 17 χρόνια πριν, ο Ελληνοκύπριος Σολωμός Σολωμού έπεφτε νεκρός στη νεκρή ζώνη από τα πυρά Τούρκων ελεύθερων σκοπευτών, στην προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό.

Ήταν η ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που είχε δολοφονηθεί από μέλη των Γκρίζων Λύκων τρεις μέρες πριν, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πλήθος κόσμου πήγε για να αποχαιρετίσει τον άτυχο νέο, αλλά και για να διαδηλώσει- αυτή τη φορά με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη. Καθώς το πλήθος κατευθυνόταν

προς τη νεκρή ζώνη, το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ, για να εναποθέσει στεφάνια και λουλούδια προς τιμήν του, εμφανίστηκε μια ομάδα Γκρίζων Λύκων.

Η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου, καθώς ο πετροπόλεμος που ξέσπασε πήρε αμέσως άγριες διαστάσεις. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού, που κατάφερε να ξεφύγει από τους Κυανόκρανους. Αμέσως πέρασε στη νεκρή ζώνη κι επιχείρησε να ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, χωρίς καμία επιτυχία.

Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε αμέσως από την περιοχή.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν να εκτοξεύουν πυρά προς τους διαδηλωτές.

Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

Κανένας από τους δράστες δε συνελήφθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα