Ρυθμιστές τα χρυσαύγουλα; Μπρρρ…

To χειρότερο δεν είναι ότι κάποιοι -δεξιά κι αριστερά- χαϊδεύουν τους χρυσαυγίτες ψηφοφόρους ως «παραπλανημένους». Αυτό το πολύ-πολύ να τους οδηγήσει να βγάλουν τον έναν ή την άλλη περιφερειάρχη, τον έναν ή τον άλλον δήμαρχο. Μικρό, σχετικά, το κακό.

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Το χειρότερο θα είναι η Χρυσή Αυγή να κατσικωθεί για τα καλά στην πολιτική σκηνή, ως τρίτη δύναμη. Ενδεχόμενο πολύ πιθανό, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μετρήσεις (χώρια τους «ντροπαλούς», που δεν το λένε).

Μακάρι να πέσουν έξω, αλλά δεν το βλέπω. Κι επειδή ορισμένοι αναρωτιούνται -άλλοι καλόπιστα, άλλοι από άγνοια και άλλοι από ανοησία- τι σημασία έχει η τρίτη θέση στις εκλογές, η απάντηση είναι πολύ απλή: έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα και τα ποσοστά των κομμάτων σήμερα, η τρίτη θέση δίνει κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο του 2012 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, επειδή τρίτο κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Κανένα άλλο σενάριο δεν έβγαινε. Πλην, φυσικά, του μεγάλου συνασπισμού (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή θα είναι πιθανότατα στην τρίτη θέση. Αν τα ποσοστά των άλλων κομμάτων είναι όπως φαίνονται, δεν θα ανακύψει πρόβλημα ΤΩΡΑ. Αλλά θα το βρούμε μπροστά μας το πολύ σε έναν χρόνο, την άνοιξη του 2015, λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όποιος κι αν έρθει τότε πρώτος, δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αν στην τρίτη θέση έχει στρογγυλοκαθίσει η ομάδα Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ. θα τολμήσουν να στηριχτούν στις ψήφους των βουλευτών τους. Οι έδρες των άλλων, μικρότερων, κομμάτων πιθανότατα δεν θα αρκούν. Επομένως, καλά ξεμπερδέματα. Τι θα απομένει; Αυτό που σήμερα φαίνεται αδιανόητο: κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού», Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Αδιανόητο δεν είναι τίποτα πλέον. Αλλά, αν αυτή η υπόθεση γίνει πραγματικότητα, θα ζήσουμε σουρεαλιστικές στιγμές.

Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος: τι τα θες όλα αυτά τα υποθετικά, δύο μέρες πριν ψηφίσουμε; Απαντώ. Πρώτον, δεν είναι και τόσο υποθετικά. Η τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής θεωρείται δεδομένη, αν δεν έχουμε κάποιο ισχυρό ταρακούνημα. Εγώ δεν το βλέπω. Δεύτερον, τα επισημαίνουμε ακριβώς για να προσέξουν όσοι σκοπεύουν να ξαναρίξουν στην κάλπη χρυσαύγουλα και έχουν ακόμα δυο δράμια μυαλό στο κεφάλι τους. Για να το ξανασκεφθούν.

Με τους Κασιδιάρηδες δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει κανένας. Ούτε τη στήριξή τους θα δεχτούν. Το ξέρουν καλά και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Υπάρχουν τρία-τέσσερα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ -ακόμα και το ΚΚΕ, μολονότι λέει «όχι σε όλα»), που κάλλιστα μπορούν να στηρίξουν(με θετική ψήφο, ή με ανοχή) μια κυβέρνηση, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την Ν.Δ.

Η προτροπή, επαναλαμβάνω, αφορά όσους μπορούν ακόμα να σκεφθούν, όσους νοιάζονται για τη χώρα και δεν θέλουν να τη δουν αύριο να βολοδέρνει ακυβέρνητη, ή να σέρνεται από εκλογές σε εκλογές. Αφορά όσους μπορούν ακόμα να σκεφθούν, έστω με ψυχρό ρεαλισμό. Αν υπάρχουν τέτοιοι και φύγουν από τη μαύρη κάλπη της Χ.Α, κέρδος θα είναι. Εννοείται ότι η προτροπή δεν αφορά τους άλλους, όσους ψηφίζουν εντελώς συνειδητά τους πολιτικούς απογόνους του Χίτλερ. Αυτοί θέλουν ψυχίατρο.

Το διαβάσαμε στο protagon.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα