«Πρόβα Αιγαίου» η κόντρα Νικαράγουας-Κολομβίας για την ΑΟΖ – Τι αποφάσισε η Χάγη

«Ανεφάρμοστη» χαρακτήρισε η Κολομβία την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο όρισε τα νέα θαλάσσια σύνορα παραχωρώντας στη Νικαράγουα μια τεράστια ζώνη που ανήκε στην Κολομβία, μια υπόθεση που απειλεί να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η Νικαράγουα ήταν το κράτος που προσέφυγε στο ΔΔΧ το Δεκέμβριο του 2001 ζητώντας να αποκτήσει την κυριαρχία κάποιων νησιών, που είχε η Κολομβία, και να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί

όσο δεν υπάρχει συνθήκη που να προστατεύει τα δικαιώματα των Κολομβιανών, μια συνθήκη η οποία πρέπει να επικυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθόρισε πρώτα την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των δυο κρατών με βάση τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» και μετά την επανακαθόρισε με βάση τη γνωστή άποψή του περί «επιείκειας και ειδικών περιστάσεων» (equity and special circumstances), δίνοντας στη Νικαράγουα μεγαλύτερη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε σύγκριση με την έκταση που θα έπαιρνε με βάση τη «μέση γραμμή». Η Κολομβία κέρδισε τις 7 νησίδες που της αμφισβητούσε η Νικαράγουα, αλλά έχασε μια αρκετά μεγάλη έκταση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο Σάντος τόνισε ότι κάθε συνθήκη που αλλάζει τα σύνορα πρέπει να επικυρώνεται από το Κογκρέσο. «Ως πρόεδρος του κράτους θα υπερασπιστώ αυτή τη θέση ενώπιον των αρμοδίων εθνικών και διεθνών οργάνων», τόνισε ο Σάντος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου τη Χάγης, η Κολομβία κατήγγειλε το Σύμφωνο της Μπογκοτά, μια συμφωνία του 1948 με την οποία αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα του δικαστηρίου αυτού στις συνοριακές διαφορές με άλλες χώρες. Η Κολομβία όπως μεταδίδει το ethnos.gr, ελέγχει μερικά νησιά κοντά στις ακτές της Νικαράγουα, εκατοντάδες μίλια δυτικά των ακτών της. Με την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Νικαράγουα, αυτά τα νησιά είτε «αποκλείονται» σε θύλακες εθνικών υδάτων είτε δημιουργούν ένα μικρό κολομβιανό «αρχιπέλαγο» μέσα στην ΑΟΖ της Νικαράγουα.

Keywords
Τυχαία Θέματα