Πώς ο Μπενίτο Μουσολίνι και το τέχνασμά του έφεραν τους Φασίστες στην εξουσία στην Ιταλία

Αναταραχή σε ολόκληρη την Ιταλία. Η χρόνια πολιτική κρίση, η απόγνωση και δυσαρέσκεια του λαού μετά τα πενιχρά οφέλη που αποκόμισε η χώρα μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ο κίνδυνος σοσιαλιστικής επανάστασης έχουν φέρει τους φασίστες και τον Μπενίτο Μουσολίνι στο προσκήνιο.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο ιδρυτής του φασισμού είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να σώσει την χώρα. Οι μελανοχιτώνες του έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στον ιταλικό Βορρά και το σύνθημα έχει δοθεί. Πορεία προς

την Ρώμη. 300.000 Μελανοχιτώνες πλήρως οπλισμένοι και οδηγούμενοι από του πρωτεργάτες του φασισμού και τον ίδιο τον Μπενίτο Μουσολίνι καβάλα στο άλογό του εισέρχονται στην Ρώμη μετά από πορεία επτά ημερών και καταλαμβάνουν την εξουσία. Μία μέρα μετά, στις 29 Οκτωβρίου του 1922 η Ιταλία περνά σε μία νέα εποχή, σε αυτήν του Φασισμού. Πολύ καλή ιστορία για να είναι αληθινή.

Κάπως έτσι ήθελε να περιγράφει ο ίδιος ο Ντούτσε την «κατάληψη» της εξουσίας από το φασιστικό κόμμα, όμως η αλήθεια απέχει πολύ από τις προπαγανδιστικές κορώνες του Μουσολίνι ο οποίος ομολογουμένως ήξερε να μαγεύει τα πλήθη. Ας περάσουμε στα πραγματικά γεγονότα.

Έχοντας ιδρύσει το κόμμα του τον Μάρτιο του 1919, στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, κάτι το οποίο άλλαξε στις εκλογές του 1921, όπου και ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έγινε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας. Ο Μπενίτο Μουσολίνι ίδρυσε ένα κόμμα το οποίο στηριζόταν στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που ασκούσαν οι μελανοχιτώνες στις βιομηχανίες του Βορρά με αποτέλεσμα να οξύνεται το αίσθημα διαίρεσης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων με τα ανώτερα.

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 1922 οι Μελανοχιτώνες εισέβαλαν στη Γένοβα, το Λιβόρνο και την Ανκόνα και εγκαθίδρυσαν τοπικές φασιστικές διοικήσεις. Η χώρα διολίσθαινε σταδιακά στην αναρχία δίχως οι κυβερνήσεις να μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. Το διαχειριστικό κενό αυτό εντόπισε ο Μουσολίνι ο οποίος διακήρυξε πως το Φασιστικό Κόμμα θα υποκινούσε εξέγερση στις 28 του ίδιου μήνα.

Το σχέδιο προέβλεπε την κατάληψη της Ρώμης από οπλισμένους Μελανοχιτώνες οι οποίοι θα είχαν φτάσει στην Αιώνια Πόλη από όλα τα μέρη της Ιταλίας. Τελικά, μερικές εκατοντάδες από αυτούς έφτασαν έξω από την Ρώμη, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι ταξίδεψε με το τραίνο στην πρώτη θέση και συναντήθηκε με τον βασιλιά ο οποίος του έδωσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Από εκεί και έπειτα ακολουθήθηκαν όλες οι νομότυπες διαδικασίες για την ανάληψη της εξουσίας από το φασιστικό κόμμα το οποίο μάλιστα κέρδισε και τις επόμενες και τελευταίες δημοκρατικές εκλογές της Ιταλίας τον Απρίλιο του 1924 με το εντυπωσιακό 64% των ψήφων.

Πώς και γιατί δεν ανακόπηκε η πορεία του

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ένα ιστορικό ερωτηματικό, όσον αφορά την στάση που κράτησε ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ'. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα, που τελούσε υπό παραίτηση, ανησύχησε από την πορεία των φασιστών και διέταξε την κήρυξη της αιώνιας πόλης σε κατάσταση πολιορκίας στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν αποφασισμένος να πολεμήσει τους φασίστες χρησιμοποιώντας τον στρατό και την Αστυνομία. Μάλιστα είχε και την τύχη με το μέρος του καθώς οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν πλήρως εξοπλισμένες σε αντίθεση με τους Μελανοχιτώνες οι περισσότεροι εκ των οποίων κουβαλούσαν γερωργικά εργαλεία.

Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ', όχι μόνο δεν υπόγραψε το διάταγμα, αλλά στις 29 Οκτωβρίου όρκισε πρωθυπουργό τον Μουσολίνι, την ώρα που 25.000 μελανοχίτωνες συγκεντρώθηκαν τελικά και παρήλαυσαν στους δρόμους της Ρώμης. Η στάση του βασιλιά ερμηνεύεται ίσως εάν αναλογιστούμε ότι ήθελε να αποφύγει κάποια εμφύλια σύρραξη η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει συγκρούσεις σε ολόκληρη την χώρα και κατ επέκταση εμφύλιο πόλεμο. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι φασίστες δεν αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο κατέληξαν με τεχνάσματα να εμφανιστούν ως ορμητικό κύμα το οποίο και τελικά κατέλαβε την εξουσία.

The post Πώς ο Μπενίτο Μουσολίνι και το τέχνασμά του έφεραν τους Φασίστες στην εξουσία στην Ιταλία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα