Πώς αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης – Νέα δεδομένα για 750.000 δικαιούχους με διαδοχική ασφάλιση

Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνουν οι αλλαγές που πέρασαν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, αλλάζοντας με ερμηνευτική εγκύκλιο τις προϋποθέσεις του νόμου για τη διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Από τις αλλαγές αυτές επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα περίπου 750.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία και καταλήγουν με τελευταίο φορέα του ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ,

είτε είχαν ασφαλιστεί αλλά έμειναν άνεργοι και ασφαλίζονται εκ νέου στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Γιάννη Ευαγγελίδη για τον Ελεύθερο Τύπο, η βασική αλλαγή στη διαδοχική ασφάλιση είναι ότι καταργείται η αναδρομική κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τον χρόνο ασφάλισης που είχαν χιλιάδες εργαζόμενοι μέχρι τη στιγμή της ασφάλισής τους στο ΙΚΑ.

Σύνταξη γυναικών στα 67 αντί στα 60

Μία γυναίκα 55 ετών, η οποία ήταν στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2010 και από το 2011 είχε ασφάλιση ΙΚΑ, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη ή στα 60 με πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωνε τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά και στα δύο ταμεία. Η ασφαλισμένη κατοχύρωνε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ με βάση την ηλικία των 55 ετών που συμπλήρωσε το 2010.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο αυτό παύει να ισχύει και πλέον το ΙΚΑ θα εξετάζει κατά πόσο η ασφαλισμένη πληροί τις προϋποθέσεις για να βγει στη σύνταξη από τη στιγμή που εισέρχεται για ασφάλιση στο ταμείο και χάνει το δικαίωμα να πάρει πλήρη σύνταξη στα 60 επειδή για το 2011 δεν ισχύει στο ΙΚΑ η κατοχύρωση συνταξιοδότησης στα 60. Αντίθετα προβλέπεται ότι οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη με βάση το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνουν το 55 έτος της ηλικίας τους, και για πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνουν το 60 έτος.

Από τη στιγμή που καταργήθηκε η αναδρομική κατοχύρωση, η ασφαλισμένη χάνει το δικαίωμα της πλήρους σύνταξης στα 60 και πάει στα 67 καθώς ακολουθεί τις προϋποθέσεις του 2011, που σημαίνει ότι θα συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας που ισχύει στο ΙΚΑ όταν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας της.

Σύνταξη γυναικών στα 62 αντί στα 50

Γυναίκες που ασφαλίστηκαν αρχικά στον ΟΑΕΕ έχοντας ανήλικο παιδί και στη συνέχεια πήγαν στο ΙΚΑ, θα χάσουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας των μητέρων αν το παιδί τους ενηλικιώθηκε τη στιγμή που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ. Ενώ θα μπορούσαν να φύγουν από τα 50 έτη με μειωμένη σύνταξη και ανήλικο παιδί, πλέον θα συνταξιοδοτηθούν στα 62, με 12 επιπλέον έτη στο όριο συνταξιοδότησης.

Σύνταξη ανδρών με 40 έτη στα 62 αντί στα 58 με 35ετία

Άνδρας που είχε διαδοχικά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ξανά ΙΚΑ πριν τη σχετική εγκύκλιο κατοχύρωνε σύνταξη στα 58 από το ΙΚΑ αν είχε 35 έτη συνολικής ασφάλισης ως το 2010, ανεξάρτητα από το αν ασφαλιζόταν στο ΙΚΑ από το 2011 ή το 2014.

Με τη νέα εγκύκλιο το δικαίωμα κατοχύρωσης σύνταξης με τα χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας που ίσχυε όταν ο ασφαλισμένος συμπλήρωσε τα 35 έτη καταργείται. Πλέον θα εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά το χρόνο που εισέρχεται στο ΙΚΑ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα