Πιέσεις Σαμαρά για την διαθεσιμότητα – Συνεδριάζει στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, το πιο επίμαχο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει θέσει η κυβέρνηση, επανέρχεται πρώτο στην ατζέντα. Σήμερα, Τρίτη στις 10.00 το πρωί έχει οργανωθεί συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.Θέμα της συνεδρίασης θα είναι τόσο ο αριθμός των υπαλλήλων

που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας όσο και η αξιολόγηση των δομών και προσώπων, τα οργανογράμματα των υπουργείων κ.α.

Συντονιστής θα είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση και οι υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Μιχελάκης, υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και τέλος ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στόχος είναι η οργάνωση και καλύτερος συντονισμός των κινήσεων της διοικητικής μεταρρύθμισης που ήδη έχει ξεκινήσει και προχωρά ενώ παράλληλα ο έλεγχος των προθεσμιών. Πίεση αναμένεται επίσης να ασκηθεί σε υπουργεία που παρατηρούνται κωλύματα και καθυστερήσεις στην κατάρτιση της λίστας για την κινητικότητα των υπαλλήλων στα υπουργεία.

Η τρόικα εξ’ άλλου έχει θέσει συγκεκριμένα όρια. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου θα τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς άλλοι 8.300 υπάλληλοι και τέλος τον Δεκέμβριο επιπλέον 14.500.

Για την διευκόλυνση της διαδικασίας τόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήρτισαν έναν ειδικό φάκελο για την καταγραφή και έλεγχο της προόδου των υπουργείων τους το οποίο και παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κινητικότητα ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Οι γιατροί στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Την Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του ΠτΔ για όλες τις προβλεπόμενες αλλαγές που σκοπεύει να φέρει το υπουργείο. Ο κ.Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, προειδοποίησε πως «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να επιβλέπει τη συνολική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, αλλά χρειάζεται η συνδρομή όλων των υπουργών για να επιτευχθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι», αφήνοντας κάποιες αιχμές όσον αφορά τους άλλους υπουργούς της Κυβέρνησης. «Πορευόμαστε με συνέπεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια» πρόσθεσε, και «προσπαθούμε να χτίσουμε μια δημόσια διοίκηση, η οποία πραγματικά θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών και των πολιτών».

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός. Οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς (Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Γιάννης Δημαράς, Πάνος Σκοτινιώτης, και Φίλιππας Φίλιος) με νέα κοινή ανακοίνωσή τους τάσσονται κατά της απόφασης για την κατάργηση υπηρεσιών και της απόλυση εργαζομένων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) στους δήμους.

Η ανακοίνωση μιλά για «συντηρητική αναδίπλωση της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας η οποία γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους. Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, ανθεί ο λαϊκισμός και η αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικών δυνάμεων που χαϊδεύουν αυτιά και ενώ κόπτονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είναι οι κήρυκες της στασιμότητας», επισημαίνουν οι πέντε δήμαρχοι, οι οποίοι δεν αρνούνται τα λάθη που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σήμερα.

Τέλος, αναφέρουν πως «τώρα και όχι αργότερα, σήμερα και όχι αύριο, πρέπει με σύνεση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό και αγωνιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη λαϊκιστική, αντι-μεταρρυθμιστική ακινησία στον οικείο για μας χώρο της αυτοδιοίκησης» ενώ προαναγγέλουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική πολιτική, τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα