Παράθυρο ελπίδας από τους New York Times: Επιβραδύνεται η ύφεση στην Ελλάδα

Αισιόδοξα νέα για την ελληνική οικονομία μεταφέρει η New York Times, καθώς, έπειτα από στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ξεκινά να μειώνεται ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Το άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας περιγράφει και αναλύει τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνο (το 20ό συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης και ύφεσης).

Είναι

γεγονός ότι, βάσει των στοιχείων, η συρρίκνωση της οικονομίας επιβραδύνεται, κι αυτό είναι μία θετική ένδειξη.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αυτή είναι μια κάποια βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,6%.

Η οικονομία συρρικνώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «αποξήρανε» την πίστωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και εξέθεσε τα χρόνια λάθη των κυβερνήσεων, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Τρόικα έχει εγκρίνει περισσότερα από 240 δισ. ευρώ (319.000.000.000 δολάρια) σε δάνεια διάσωσης από το 2010, ένα ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας. Τον Ιούλιο, η Ελλάδα έλαβε μια δόση του δανείου των € 5.700.000.000, αφού το κοινοβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω αυξήσεις στους φόρους και περικοπές μισθοδοσίας και προσωπικού στο δημόσιο.

Ο Μπεν Μέι, ένας οικονομολόγος στο Λονδίνο της Capital Economics, δήλωσε ότι οι τελευταίοι αριθμοί είναι «ενθαρρυντικοί, καθώς φαίνεται πως ο τριμηνιαίος ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται». «Οι προβλέψεις της Τρόικα για 4,2% ετήσια μείωση το 2013 φαίνονται εφικτές», είπε ο Μέι, που ωστόσο προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2015.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση λιτότητας που ευνοείται από την Τρόικα είναι μέρος του προβλήματος, ωθώντας την ελληνική ανεργία σε επίπεδα κατάθλιψης. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο νέο ανώτατο όριο του 27,6% το Μάιο, με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 65%.

Η πολιτική της λιτότητας αποδίδει καρπούς ως ένα σημείο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υργός Οικονομικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ, κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο στη διόρθωση των ανισορροπιών προ κρίσης», αλλά το Ταμείο σημείωσε επίσης ότι τα κέρδη είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, η οποία έχει καταστείλει τις εισαγωγές.

Η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, αναμένει από την Ελλάδα να λάβει ακόμη ένα σχέδιο διάσωσης μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια έκθεση την Κυριακή στο περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο Spiegel είπε ότι είχε συνταχθεί από την Bundesbank για το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Bundesbank λέει ότι ήταν μόνο οι «πολιτικές πιέσεις», που επέτρεψαν στην Ελλάδα να λάβει τη δόση τον περασμένο μήνα από τη χρηματοδότηση, και ότι το πρόγραμμα διάσωσης παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε την έκθεση του Spiegel, λέγοντας ότι δεν είχε καμία γνώση του εγγράφου στο οποίο το Spiegel αναφέρεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα