Στο «σφυρί» ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Εθνική Ασφαλιστική για να αναδιαρθρωθεί η Εθνική Τράπεζα

Στην πώληση ή αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων προχωρά η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο διαμόρφωσης επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στο πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας περιλαμβάνεται ένα ευρύ πρόγραμμα πωλήσεων non core business

assets, καθώς και ζημιογόνων δραστηριοτήτων ή θυγατρικών με χαμηλό δείκτη απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση της Αστήρ Παλάς, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις για την αξιοποίηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Όπως μεταδίδει το euro2day η πώληση της Αστήρ Παλάς μαζί με τη γειτονική έκταση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί, εφόσον δεν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις, στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα σε τροχιά αξιοποίησης είναι και η Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Ασφαλιστική.

Οπωσδήποτε το «πετράδι του Στέμματος» για την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας είναι η Finansbank και η ισχυρή της κερδοφορία. Μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με τη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 1,1 δισ. ευρώ οι αποφάσεις για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής είναι πλέον πιο εύκολες.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank - καθώς και δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 5%- το οποίο είναι αποτιμημένο στα βιβλία της με 4,2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/bv της τάξης του 1,3 με 1,5.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το εγχείρημα πώλησης αναμένεται εντός του 2014 και σε κάθε περίπτωση θα γίνει μετά τη λειτουργική και διοικητική αναδιάρθρωση της τράπεζας η οποία πιθανόν να συνοδευτεί από ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα