Έρχεται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα- Τι συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα

Ανοιχτό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το ζήτημα παρά το γεγονός ότι είχε αποκλειστεί, θα επανέλθει στην διαπραγμάτευση στο νέο κύκλο συζητήσεων με την Τρόικα

την ερχόμενη εβδομάδα.

Το θέμα έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Τρόικα από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπό συζήτηση είναι παράλληλα και η διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Τα έσοδα από ΕΦΚ - ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για την περίοδο του 2012 - 2013 ανήλθαν σε 1,127 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μειωμένα κατά 230 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του 2011-2012, οπότε ήταν 1,357 δισ. ευρώ.

Πάνω σε αυτή την μείωση στα έσοδα, που επήλθε εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης θα βασίσει όλη την επιχειρηματολογία της η Ελληνική πλευρά για να πείσει τους πιστωτές να επανεξετάσουν το μέτρο.

Αναλυτικά, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 τα έσοδα από τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 75%. Από την άλλη μεριά, όμως, η κατανάλωση έπεσε κατά 68,2%. Αυτό επηρέασε προς τα κάτω και τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που μειώθηκαν κατά 62,8%.

Επίσης, την ίδια περίοδο μόλις οριακή αύξηση, κατά 0,8% σημείωσε η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, με τα έσοδα από τον ΕΦΚ να είναι μειωμένα κατά 17,4% και από τον ΦΠΑ κατά 2,7%.

Διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης

Ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Δεδομένου ότι από τα 270 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στους δικαιούχους έφθασαν μόνο τα 80 εκατ. ευρώ καθώς πολλοί δεν υπέβαλλαν καν αίτηση εξαιτίας των πολύ αυστηρών κριτηρίων, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί διεύρυνση των προϋποθέσεων ώστε να καλύπτει μεγαλύτερη μερίδα πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα