Παραιτήθηκε ο Όλι Ρεν – Ποιος θα τον αντικαταστήσει

Ο Όλι Ρεν παραιτήθηκε από την θέση του επίτροπου για τα οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντικατασταθεί από έναν συντηρητικό συμπατριώτη του.

Ο φιλελεύθερος Όλι Ρεν απομακρύνθηκε από τον θώκο του Ευρωπαίου επιτρόπου της ένωσης που είναι αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα του ευρώ και θα τον αντικαταστήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο συντηρητικός Γιούρκι Κατάινεν. Ο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόσο έκανε σήμερα την ανακοίνωση και διευκρίνισε ότι ο Όλι Ρεν θα αντικατασταθεί από τώρα και έως το πέρας της απερχόμενης Κομισιόν το φθινόπωρο.

«Αποφάσισε

να εμπιστευθώ το καθήκον που επιτελούσε ως τώρα ο Όλι Ρεν στον κ. Κατάινεν», έκανε γνωστό ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Θα εκπληρώνει καθήκοντα επιτρόπου Οικονομίας έως την 31η Οκτωβρίου. Ο Κατάινεν θα συμβάλει στον συντονισμό, τις επόμενες εβδομάδες, των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ ως το φθινόπωρο, στις οποίες αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της χορήγησης ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Μπορεί η αποστολή του Κατάινεν να είναι προσωρινή, αλλά αποτελεί ένα καλό προμήνυμα γι αυτόν, καθώς ανακοίνωσε την παραίτηση του από τον προεδρικό θώκο της Φινλανδίας τον Απρίλιο με σκοπό να αναλάβει ένα αξίωμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τελικά τα κατάφερε. Στόχος του είναι να αναλάβει κάποια σημαντική θέση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θέση του επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας στην Κομισιόν και έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το αξίωμα αυτό θεωρείται ένα από τα πιο περίβλεπτα μεταξύ των προσώπων που φιλοδοξούν να αναδειχθούν στην επόμενη Κομισιόν. Ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας του, δεν κρύβει το διακαές ενδιαφέρον του για τον θώκο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα