Πανικός στο Οικονομικών: 2,5 εκατ. Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους

Μόνο σοκ προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους καθώς δείχνουν τους απλήρωτους φόρους να διογκώνονται μέρα με την μέρα, ώρα με τη ώρα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως κάθε μήνα συσσωρεύονται απλήρωτοι φόρου ύψους 1,075 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει σε σημείο που αποτελούν μόνιμο και και καθημερινό πρόβλημα -το οποίο ψάχνουν για λύση στο οικονομικό επιτελείο- καθώς αγγίζουν πλέον το αστρονομικό

ποσό των 65,9 δισ. ευρώ. Η συσσώρευση αυτή δεν οφείλεται πουθενά αλλού παρά μόνο στους 2,5 εκατ. φορολογουμένους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο koolnews.gr τόνισαν πως η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υπάρχει ωστόσο ο μεγαλύτερος «όγκος» των οφειλών προέρχεται από την αδυναμία των πολιτών.

Αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί και το οικονομικό επιτελείο καθώς μπορεί το καλοκαίρι να είναι αφιερωμένο στα «μπάνια του λαού» ωστόσο οι μήνες που ακολουθούν έχουν πολλές και σημαντικές φρολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ένα τουλάχιστον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 65,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Από την αρχή του χρόνου έως τον Απρίλιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 4,325 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο stock των 61,64 δισ. ευρώ των παλαιότερων οφειλών.Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%. Μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί το 10,10% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως το τέλος του έτους πρέπει να εισέλθει στα κρατικά ταμεία το 25% των ανωτέρω οφειλών.Οι παλαιές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 61,64 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τετράμηνο έχουν εισπραχθεί από τα παλαιά χρέη περί τα 702 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου πρέπει να εισπραχθούν οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και συνολικά στο έτος 2 δισ. ευρώ.Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) φθάνουν τα 65,9 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Απριλίου εισπράχθηκαν 1,134 δισ. ευρώ ενώ διεγράφησαν οφειλές ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Ελεγχοι

Στο σκέλος των ελέγχων τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά παρά το γεγονός ότι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ανεβάσει ρυθμούς. Βασική αιτία για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ελέγχων είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο τετράμηνο ολοκληρώθηκαν 131 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις ανέρχονται 29,25% έναντι στόχου 65%. Χαμηλές επιδόσεις παρατηρούνται στον έλεγχο των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, της λίστας των εμβασμάτων αλλά και των off shore, καθώς συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 116 έλεγχοι, όταν στο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307.

Ειδικότερα, στα άτομα μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 64 έλεγχοι, στα εμβάσματα 48 και στις off shore μόλις 4. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 397 έλεγχοι στα άτομα μεγάλου πλούτου, άλλοι 751 έλεγχοι στη λίστα των εμβασμάτων και 159 σε off shore, εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάξει σημαντικά τα σημερινά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα