Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα την ώρα που η αγορά ακινήτων δεν λέει να ανακάμψει

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μόνιμο παραθερισμό στην Ελλάδα παρουσιάζουν οι ξένοι οι οποίοι αντί των ολιγοήμερων διακοπών αρχίζουν πλέον να προτιμούν την πολύμηνη παραμονή στην χώρα μας αγοράζοντας μάλιστα εξοχικές κατοικίες.

Με την αγορά ακινήτων να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών τα στοιχεία στις αγοραπωλησίες περιέχουν μερικούς θετικούς οιωνούς. Εις εξ αυτών είναι η παρουσία των ξένων σε ποσοστό 28% με το 50% από αυτούς να προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα

στοιχεία αφορούν τον μήνα Μάιο και σε αυτά βλέπουμε επίσης πως σε ποσοστό 84% οι αγορές έγιναν με μετρητά, κάτι που σημαίνει πως τα στεγαστικά δάνεια δεν υπάρχουν κάτι που καθιστά τις τράπεζες απούσες. Ο αριθμός των αγοραπωλησιών το συγκεκριμένο διάστημα έφτασε τις 132.

Τα εξοχικά των ξένων στην Ελλάδα

Οι ξένοι όπως προαναφέρθηκε αποκτούν ισχυρή παρουσία στην χώρα μας. Το 17% των ακινήτων που αποκτήθηκαν τον Μάιο ήταν εξοχικές κατοικίες, ενώ χαρακτηριστικό της «εισβολής» είναι πως στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όλες οι πράξεις που έγιναν αφορούσαν αγορές από Ευρωπαίους πολίτες. Από αυτούς, το 63% επιλέγει ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ μόνο το 11% αγοράζει πολυτελή ακίνητα.

Η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 περιφέρειες ανά την επικράτεια, καταγράφοντας 132 συναλλαγές που έγιναν τον τελευταίο μήνα, δεδομένης της γενικότερης απραξίας στην αγορά τους προηγούμενους μήνες, λόγω των εμπλοκών με τον φόρο υπεραξίας. Με βάση αυτές τις πράξεις, προκύπτει ότι τα 2/3 των αγοραστών είναι Ελληνες, έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία τους (από 30 έως 55 ετών), ενώ σχεδόν το 60% αυτών είναι πτυχιούχοι.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το 77% των αγορών αφορά παλιότερα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο 23% αφορά νεόδμητες κατασκευές. Οσον αφορά το ύψος των τιμών, ο μέσος όρος των παλιότερων ακινήτων διαμορφώθηκε σε 110.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή για τα νεόδμητα δεν ξεπέρασε τις 130.724 ευρώ. Η πτώση σε σχέση με το 2009 αγγίζει το 34% για τα νεόδμητα και το 38% για τα παλιότερα ακίνητα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το 31% των αγορών αφορούσε πρώτη κατοικία, ενώ φόρος υπεραξίας προέκυψε μόλις για το 24% των ακινήτων.

Απούσες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει απών από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των εκπρόσωπων του μεσιτικού κλάδου, παρά τη σημερινή ανυπαρξία, όπως αναφέρει η οικονομική έκδοση της Καθημερινής, ο ρόλος των τραπεζών θα ενισχυθεί σημαντικά κατά την προσεχή πενταετία, καθώς θα έχουν ενεργή εμπλοκή στις πράξεις που γίνονται.

Ο λόγος είναι ότι, κατά τις εκτιμήσεις των μεσιτών, τα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών, θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων, με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους. Αυτό αφορά πληθώρα ακινήτων για τα οποία χορηγήθηκαν υπέρογκα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα