ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

09:37 5/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις συγκρούσεις και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού να ρίχνουν σε δεύτερη μοίρα τις όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης υπήρχαν από την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Το περιστατικό στην Οδησσό με την πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων, όπου τουλάχιστον 42 φιλορώσοι κάηκαν ζωντανοί, αλλά και οι μάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους ενόπλους σε τουλάχιστον 5 άλλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας,

έχουν δημιουργήσει ένα τόσο εκρηκτικό μείγμα που θα χρειαστούν εξαιρετικά σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες για να μη σκάσει η βόμβα της Ουκρανίας στα χέρια της διεθνούς κοινότητας.

Η ένταση διαχύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Μαριούπολη και το Λουχάνσκ, ενώ o Ουκρανός πρωθυπουργός επέρριψε στις δυνάμεις ασφαλείας «που έμειναν αδρανείς» την ευθύνη της αιματοχυσίας στην Οδησσό.

Οπως αναφέρει το Reuters, στην Μαριούπολη άνδρες του ουκρανικού στρατού δέχτηκαν φαγητό από κατοίκους, το οποίο όμως μέσα είχε υπνωτικό, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να κρατηθούν όμηροι και να χρειαστούν πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ φιλορώσων και αστυνομίας της πόλης για την απελευθέρωσή τους.

Στο μεταξύ στο διπλωματικό πεδίο φαίνεται ότι υπάρχει πλέον ευρεία συμφωνία πως χρειάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας με πολιτικά μέσα.

Οι μοναδικές όμως εικόνες ηρεμίας σε σχέση με την ουκρανική κρίση προέρχονταν από αρκετά μακριά, από το Βερολίνο, όπου είχαν φτάσει το βράδυ του Σαββάτου οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνταν στο Σλαβιάνσκ. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας υποδέχτηκε τους επτά παρατηρητές στο αεροδρόμιο και υπογράμμισε την «μεγάλη ανακούφιση» για την απευλεθέρωσή τους, λέγοντας ωστόσο πως ο ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει «να κλονιστεί» και θα πρέπει να είναι έτοιμος να στείλει εκ νέου παρατηρητές εάν χρειαστεί.

1 από 10 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >
Keywords
Τυχαία Θέματα