Ομολογία – «βόμβα» Δένδια: Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να παρακολουθούμε τον Ξηρό

Νέες αιχμές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την απόραση Ξηρού αφήνει σε συνέντευξη του στον «Τύπο της Κυριακής» και στους συναδέλφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Στέλιο Παρασκευόπουλο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο Νίκος Δένδιας λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να είχε εγκριθεί ή άδεια για τον Ξηρό», κάνει λόγο για ώσμωση ποινικών κρατουμένων με τρομοκράτες και προχωρά σε μια ομολογία- «βόμβα» λέγοντας: «Σε πρακτικό

επίπεδο τώρα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει μία «βήμα με βήμα» παρακολούθηση, ιδίως όταν ο κρατούμενος επί τη βάσει των ορίων της αδείας του, έχει ελευθερία κινήσεων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Χαλκιδική».

Διαβάστε τι λέει:

-Ο Χριστόδουλος Ξηρός όχι μόνο είναι ελεύθερος αλλά απειλεί κιόλας. Και υπάρχουν ουσιαστικά ερωτηματικά. Όπως για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν κανείς να μην ήξερε ότι ο καταδικασμένος για δολοφονίες έπαιρνε τόσες άδειες...

Το κύριο ερώτημα δεν θεωρώ ότι είναι ποιοι και εάν ενημερώνονταν τυπικά για τις άδειες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι δίνονταν άδειες - και μάλιστα πολλάκις - σε κρατούμενους που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να είχαν εγκριθεί. Είναι τεράστιο ζήτημα το ότι δόθηκε άδεια σε τρομοκράτη που έδειξε αμετανόητος σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε λίγο καιρό πριν ξαναπάρει άδεια! Αυτό είναι το λάθος. Αυτό άλλωστε αποφαίνεται και από το πόρισμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά που σαφώς καταλογίζει τις ευθύνες. Και για να μην υπάρξει παρανόηση, δεν είμαι εναντίον του θεσμού των αδειών των κρατουμένων. Ακριβώς το αντίθετο. Η κακή εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού είναι αυτή που τελικά τον υπονομεύει. Να σας υπενθυμίσω ότι για να σταματήσουν τα «παρατράγουδα» που συνέβαιναν στο παρελθόν με τις άδειες, είχα προλάβει να θεσμοθετήσω, το μικρό διάστημα που διατέλεσα υπουργός Δικαιοσύνης, το δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις του τριμελούς συμβουλίου των φυλακών από τον εισαγγελικό λειτουργό που συμμετείχε σ’ αυτό.

-Είναι δυνατόν ένας τρομοκράτης σαν τον Ξηρό, με δεδομένες και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει μέσα στη φυλακή, να είναι έξω και να μην παρακολουθείται από κανέναν;

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως κράτος και ως κοινωνία στο τι θέλουμε. Η νομιμότητα δεν είναι μία επιλογή αλά καρτ. Για να δοθεί άδεια ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέου εγκλήματος ή ύποπτος φυγής. Από εκεί και πέρα, το κράτος δεν μπορεί να είναι αντιφατικό, ούτε να απαιτείται, έστω και συγκαλυμμένα, ένα τμήμα του να παρανομεί και να αναιρεί στην πράξη την κρίση των αρμοδίων οργάνων. Τους παλιούς καιρούς αυτή η επιλογή ονομαζόταν «παρακράτος». Αν ακολουθηθεί, δεν έχει τέλος, αποτελεί δε προσβολή για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει μία «βήμα με βήμα» παρακολούθηση, ιδίως όταν ο κρατούμενος επί τη βάσει των ορίων της αδείας του, έχει ελευθερία κινήσεων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Χαλκιδική. Ας μην γελιόμαστε: όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και την πλέον ανεπτυγμένη, ένας κρατούμενος που βρίσκεται εκτός φυλακής έχει άπειρες δυνατότητες διαφυγής. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξετάζονται σχολαστικά τα κριτήρια χορήγησης άδειας.

-Δεν ξέρω πώς δουλεύει το σύστημα των φυλακών, αλλά δεν είναι κάπως παράλογο ο ένας τρομοκράτης να μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλους τρομοκράτες μέσα στο κελί, και προφανώς να σχεδιάζει τις κινήσεις του;

Σαφώς και είναι παράλογο να συμβαίνουν όλα αυτά και μάλιστα επί μακρό χρονικό διάστημα, όπως καταγγέλλεται. Γνωρίζετε ότι ήδη υπάρχει πόρισμα του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά για το ίδιο ζήτημα. Φοβούμαι ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν αποτελούν μία επιβεβαίωση όσων επί μακρόν ισχυριζόμουν για τα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα και την απειλή που δημιουργούν για το σύστημα ασφάλειας.

-Ο Πρωθυπουργός έκανε ανοιχτά λόγο για ένα σαθρό σύστημα που προφανώς, είτε σκόπιμα - θα προσθέσω εγώ - είτε όχι, δημιουργήσει αυτή την κατάσταση μέσα στις φυλακές.

Συμφωνώ απολύτως με τη διαπίστωση του πρωθυπουργού την οποία και προσυπογράφω. Άλλωστε, είχα εγκαίρως προειδοποιήσει για την ώσμωση του κοινού ποινικού εγκλήματος με τους κρατούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες και για τους πολλαπλούς κινδύνους ασφάλειας που προκαλεί. Να σας υπενθυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου όχι απλώς εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι ατέλειες του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και αναπτύσσουν συνέργειες με τους έγκλειστους για υποθέσεις τρομοκρατίας. Για τον ίδιο λόγο είχα ζητήσει να ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν θεσμικές τομές. Ήδη πάντως έχει δρομολογηθεί η λειτουργία της φυλακής υψίστης ασφάλειας στον Δομοκό, την εξωτερική φρούρηση της οποίας θα αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία, όπως και τον έλεγχο των πυλών εισόδου-εξόδου, ενώ, όπως πληροφορούμαι, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την επιστροφή στο νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε πριν από το νόμο Καστανίδη για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

-Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αστυνομία συλλαμβάνει τους τρομοκράτες και η δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους...

Οι γενικόλογοι αφορισμοί σπάνια είναι ορθοί, οι αριθμοί όμως προκαλούν μία εντύπωση. Γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός, αν και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, ότι από τα πενήντα και πλέον άτομα που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για υποθέσεις τρομοκρατίας, τα περισσότερα βρίσκονται εκτός φυλακών, για λόγους συχνά άσχετους με την ουσία της δικανικής κρίσης. Αντιλαμβάνεστε επίσης πώς αισθάνονται οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, όταν πληροφορούνται ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι…

-Πολλοί κάνουν λόγο για μία ανοιχτή αντιπαράθεση όμως αστυνομίας και δικαιοσύνης...

Θέλω να είμαι δίκαιος. Το γεγονός ότι έγιναν λάθη σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, από συγκεκριμένα άτομα, δεν ακυρώνει το έργο που επιτελούν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δικαστικοί λειτουργοί στη χώρα μας, με διάθεση αυτοθυσίας σε πολλές περιπτώσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές που εφαρμόζουν με ακεραιότητα το νόμο, παραβλέποντας κινδύνους και απειλές. Αυτοί οι δικαστικοί λειτουργοί είναι υπόδειγμα Δημόσιου Λειτουργού και η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να εγγυηθεί τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα όργανα της Δικαιοσύνης όπως και οι διωκτικές αρχές, αποτελούν πυλώνες της διατήρησης της ευνομίας στη χώρα μας και η μεταξύ τους συνεργασία το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει σε πολλές επιτυχίες και στην αλλαγή της εικόνας ατιμωρησίας, που είχε σχηματισθεί - καλώς ή κακώς - στην κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θέτει ζήτημα ευθυνών τόσο του κ. Αθανασίου όσο και δικών σας. Τι απαντάτε;

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελεί κάποιο «εσωτερικό αστείο» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού προηγουμένως είχε ζητήσει το λόγο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, διότι δεν αποφυλακίζεται ο Σάββας Ξηρός, θέτει θέμα πολιτικών ευθυνών μου γιατί διέφυγε μετά από άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός. Αλλά για ποιο πράγμα ακριβώς με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι κρατούμενοι σε άδεια, πρέπει να βγει και να το πει ευθαρσώς. Εάν πάλι θέλει να συνταχθεί με τη δήλωση Γιωτόπουλου και τα εκτός πραγματικότητας σενάρια συνομωσίας, ότι δήθεν η κυβέρνηση… άφησε τον Χριστόδουλο Ξηρό να δραπετεύσει, πάλι πρέπει να βρει το θάρρος να το ανακοινώσει. Αν, δε, κάνει πλάκα, έστω και εν ου παικτοίς, ας μας το πει να δούμε αν θα γελάσουμε και εμείς.

-Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος και τί μέτρα έχετε λάβει για την αποτροπή του;

Είναι σαφές και το έχω διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, όπως συμβαίνει, με διακυμάνσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί και για τον ίδιο λόγο έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ότι παρά την οικονομική κρίση η χώρα μας είναι μία από τις ασφαλέστερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, όπως αποδεικνύουν όλοι οι σχετικοί δείκτες. Το επίτευγμα αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε.

-Εκτιμάτε ότι η απόδραση Ξηρού μπορεί να σημάνει την συνένωση κατά κάποιον τρόπο των «παππούδων» της τρομοκρατίας με τις νέες γενιές τρομοκρατών ή την «συσπείρωση» των ασύλληπτων μελών της νέο-τρομοκρατίας, ενδεχομένως μαζί με ποινικούς (έγκλειστους ή μη);

Σε χρόνο ανύποπτο και πάλι είχα προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια κάτι τελείως διαφορετικό από το παρελθόν: την ύπαρξη, πέρα από τους συγκεκριμένους τρομοκράτες, ενός ευρύτερου χώρου, ο οποίος αριθμεί λίγες χιλιάδες ατόμων, τα οποία δεν απορρίπτουν ή και ευαγγελίζονται τη βία και που ενδέχεται να φλερτάρουν υπό προϋποθέσεις με την ιδέα της εσωτερικής τρομοκρατίας. Δυστυχώς, ο συνδυασμός των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008 με την εικόνα της επί σειράν ετών ατιμωρησίας στην πράξη, εξέθρεψε τον συγκεκριμένο χώρο και τη γοητεία που ασκεί στα νέα παιδιά. Αν συνυπολογισθεί ότι σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στο Διαδίκτυο οδηγίες για να φτιάξει εκρηκτικό μηχανισμό, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος. Ευελπιστώ όμως ότι όπως καταφέραμε τους τελευταίους 18 μήνες να εξαλείψουμε τις εικόνες καταστροφής της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην πρωτεύουσα της χώρας, που μέχρι τότε ήταν σύνηθες φαινόμενο, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά με μεθοδικότητα και υπομονή το Κράτος Δικαίου θα επικρατήσει.

-Αν όμως χυθεί «πολιτικό αίμα» - που όλοι απευχόμαστε - μήπως οδηγηθούμε σε χάος και αποσταθεροποίηση; Και ποιος ή ποια «κέντρα» επωφελούνται από μια τέτοια κατάσταση;

Χωρίς να υποτιμάμε τον κίνδυνο, το πολίτευμά μας σήμερα δεν κινδυνεύει από μεμονωμένες ή και σποραδικές επιθέσεις δολοφόνων με ψευτοϊδεολογικό προκάλυμμα. Αυτό που κινδυνεύει είναι η βάσιμη προσδοκία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της ελπίδας του τόπου μας για προκοπή. Εις βάρος του ανέργου, του φτωχού και του αδύναμου στρέφονται στην πραγματικότητα οι τρομοκράτες. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν με την τρομοκρατία. Κατά τα λοιπά, θα μου επιτρέψετε να μην μπω στα σενάρια των «εξωγενών κέντρων» που υπάρχουν διαχρονικά, έτοιμα να εκμεταλλευθούν τυχόν αποσταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή μας.

-Τελικά ο φάκελος «17 Νοέμβρη» έχει κλείσει, υπάρχουν «υπόλοιπα», ξανανοίγει, τι γίνεται;

Αντιλαμβάνεστε ότι επί των επιχειρησιακών δεδομένων δεν θα μπορούσα να αποκαλύψω το παραμικρό. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όλα εξετάζονται και όλα αξιολογούνται.

-Έχετε ζητήσει επιπρόσθετη συνεργασία με τις διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ;

Θα αξιοποιήσουμε κάθε διεθνώς καταγεγραμμένη χρήσιμη πρακτική στον τομέα της τρομοκρατίας, από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχεται αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα