Ελληνικό θαύμα βλέπει η Eurostat – Στο 3,6% οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2014

Ένα μικρό ελληνικό θαύμα συμβαίνει κατά την διαδικασία αναθεώρησης δεδομένων της Eurostat για τα χρέη και τους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κρατων.

Περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες πριμοδοτεί τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του ΑΕΠ, η οποία θα υιοθετηθεί από τη Eurostat

τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την νέα έγκριτη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσει η στατιστική αρχή της Κομισιόν , η ύφεση του 2013 μειώνεται σε 0,3% και αυξάνεται η ανάπτυξη για το 2014 στο 3,6%, ενώ μειώνεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες!

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία θα λαμβάνονται υπ’ όψιν περαιτέρω παράγοντες μίας οικονομίας όπως οι εξοπλιστικές δαπάνες, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και οι εξαγωγές αγαθών για περαιτέρω επεξεργασία.

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται ESA 2010 (European System of Accounts 2010) και θα αντικαταστήσει τη σημερινή μέθοδο ESA 95. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη εφαρμόζουν το σύστημα αυτό, το οποίο οδήγησε σε αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2010-2011 κατά 3,5%.

Με την ανακοίνωση της νέας μεθοδολογίας, οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες από διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προχώρησαν σε μια πρώτη εκτίμηση για την επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση του ΑΕΠ τους. Ηταν μια πρώτη και ανεπίσημη άσκηση, η οποία κατέληξε στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί πάραυτα κατά 2,4%.

Σύμφωνα με ανάλυση που επικαλείται η Καθημερινή,-κατόπιν επικοινωνίας με την Εurostat- προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, η αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ επηρεάζεται κυρίως από τις εξοπλιστικές δαπάνες, καθώς τα υπόλοιπα μεγέθη (έρευνα και ανάπτυξη κ.λπ.) είναι σχετικά μικρά και η συμβολή τους στο ΑΕΠ (προστιθέμενη αξία) περιορισμένη.Δεύτερον, η μεγάλη βαρύτητα των εξοπλιστικών δαπανών μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα επιχείρημα της κυβέρνησης στις συζητήσεις με την τρόικα σχετικά με το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.Τρίτον, η νέα μέθοδος αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ κατά 2,6%.Τέταρτον, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.Πέμπτον, η μείωση αυτή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ δεν είναι αρκετή για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο.Εκτον, ακόμα κι αν το ΑΕΠ είχε αναθεωρηθεί προς τα πάνω από το 1990, η Ελλάδα δεν θα απέφευγε τον Μηχανισμό Στήριξης το 2010, λαμβάνοντας ως κριτήριο τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα