Οι παίχτες-κλειδιά στο Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ‏

Η ώρα μηδέν για τις φετινές προσδοκίες του ο Ολυμπιακού ζυγώνει. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται για 3 φορά μέσα σε μια τετραετία σε ημιτελικό final 4 και θέλουν να κάνουν ότι και τις προηγούμενες δύο: να ρίξουν στο καναβάτσο τον αντίπαλο τους. Το 2012 με την Μπαρτσελόνα πέρασαν πολύ πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το τελικό 68-64, μιας και οι Καταλανοί βρίσκονταν διαρκώς πίσω με 8-9 πόντους και στο τέλος πλησίασαν, ενώ το 2013 ένας αμυντικός τυφώνας βρήκε την ΤΣΣΚΑ

που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τους 52 πόντους.

Γράφει ο Στέργιος Πουλερές

Για άλλη μια φορά ο Ολυμπιακός βρίσκει απέναντι του την Αρκούδα σε final 4 και θέλει να επαναλάβει το έργο του πρόσφατου παρελθόντος. Σίγουρα όλα τα βλέμματα θα πέσουν στους αστέρες των δύο ομάδων, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη από τη μία και τους Τεοντόσιτς, Ντε Κολό, Ουίμς και Κιριλένκο από την άλλη. Από αυτό και μόνο η ΤΣΣΚΑ μοιάζει να υπερέχει. Από το «μοιάζει» μέχρι το «όντως υπερέχει» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και για να αποκτήσει κάποια από τις δύο ομάδες υπεροχή μες στο ματς θα χρειαστούν παίχτες-κλειδιά που θα δώσουν την ευκαιρία στους αστέρες να πάρουν τα μεγάλα σουτ που θα κερδίσουν το παιχνίδι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο έχουν δημιουργηθεί οι περισσότερες απορίες και τα περισσότερα κουίζ στο σημερινό ματς. Πέραν της θεωρητικής υπεροπλίας του αντιπάλου, ήρθε και το πρόβλημα με τον Λοτζέσκι που δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι. Αυτό σημαίνει ότι στη θέση 3 θα πέσει μεγάλο βάρος στον Τρεμέλ Ντάρντεν και ακόμα περισσότερο στον Ιωάννη Παπαπέτρου.

1) Δεδομένα ο Δημήτρης Ιτούδης θα θελήσει να πάρει υψομετρικό πλεονέκτημα από την παρουσία του Κιριλένκο ως τριάρι. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο παίχτες του Ολυμπιακού θα αναλάβουν το μαρκάρισμα του. Το μεγαλύτερο ζήτημα με τον Κιριλένκο είναι ότι κινείται εκπληκτικά όταν η μπάλα δεν βρίσκεται κοντά του. Ιδίως όταν πηγαίνει από την weak side κάτω από το καλάθι. Έτσι καταφέρνει να πάρει καλύτερη θέση και κατ΄επέκταση οι πιθανότητες για επιθετικό ριμπάουντ είναι με το μέρος του. Ο Ντάρντεν από την άλλη ενώ παίζει άψογη άμυνα face to face υστερεί στην άμυνα εκτός φάσης. Στο ματς στη Μόσχα είδαμε ότι ο Παπαπέτρου μπήκε στο 3 και κατάφερε να πάει πολύ καλά και επιθετικά με φάσεις στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά και αμυντικά, αν και τότε ο Κιριλένκο μετρούσε λίγες μέρες στην ΤΣΣΚΑ.

Εκτός αυτού, η σωματοδομή του άπειρου, αλλά με μεγάλο θάρρος, Γιάννη του επιτρέπει και να μαρκάρει τον ΑΚ47 σε παιχνίδι με πλάτη, αλλά και να τον παίξει επιθετικά με πλάτη. Απλώς θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στο double team και την πάσα του, μιας και τα χέρια του Κιριλένκο βρίσκονται παντού.

2) Δεύτερος παίχτης-κλειδί θα είναι φυσικά ο Μάντζαρης. Θα μετρήσει πολύ στην ψυχολογία του πρωτίστως η κατάληξη του πρώτου ελεύθερου σουτ που θα πάρει. Αν μπει τότε θα πάρει τις 7-8 προσπάθειες που έχει σε κάθε ματς. Η άμυνα του στον Ντε Κολό περισσότερο και λιγότερο στον Τεοντόσιτς θα είναι εξίσου σημαντική, μιας και ο Γάλλος δεν είναι τόσο τρομερός πασέρ όσο ο Μίλος, αλλά παίζει στο 50-50 αν θα πασάρει ή θα το μπουμπουνίσει από το τρίποντο.

3) Ο Μπράιαντ Ντάνστον φέτος έχει απογοητεύσει στα περισσότερα ματς, αλλά στα κρίσιμα με την Μπαρτσελόνα έδειξε άνοδο. Το θέμα με τον Μπράιαντ είναι αν θα καταφέρει να ελέγξει τις λάθος κινήσεις με τα χέρια του που πολλές φορές οδηγούν σε γρήγορα μαζεμένα φάουλ. Ο Χάντερ ματσάρει καλύτερα ως pick 'n' roll παίχτης με τον τρόπο που παίζει άμυνα η ΤΣΣΚΑ και εκτός αυτού, ο Ντάνστον επιθετικά δεν είναι τόσο αλτικός ώστε να υπερκεράσει το εμπόδιο του Κιριλένκο που θα βρει μπροστά του ή του Καούν.

4) Κίνηση-κλειδί θα είναι και αυτό που συνήθως συμβαίνει με τον Σπανούλη σε τέτοια ματς. Που ξεκινάει πάντα μέτριος ως κακός, κάθεται στον πάγκο, διαβάζει το παιχνίδι, μπαίνει μέσα και το παίρνει πάνω του με τρίποντα από την αγαπημένη του θέση στην ευθεία των 8 μέτρων και με ασίστ από την κλειδαρότρυπα.

5) Μπρεντ Πέτγουεϊ. Αναμφίβολα ο Μπρεντ προσφέρει ενέργεια που δεν αποτυπώνεται με αριθμούς στο αμυντικό κομμάτι. Είναι όμως παιχνίδια που ό,τι καλό κάνει πίσω το στραβώνει μπροστά με τα τρίποντα του που αν δεν πάνε μέσα, θα είναι μέχρι και airball. Με την Μπαρτσελόνα στο 4ο ματς ήταν εύστοχος. Με την ΤΣΣΚΑ επειδή θα χρειαστεί να καταναλώσει παραπάνω ενέργεια στο άλμα, στην κίνηση στην άμυνα και στα σουτ των αντιπάλων, ίσως δεν έχει το καθαρό μυαλό να βάλει σωστή καμπύλη, να πηδήξει στον σωστό χρόνο μπροστά. Ο Μπρεντ είναι ένας παίχτης-κλειδί που δεν μπορεί να πάρει το ματς υπέρ της ομάδας του, αλλά αν του πάει στραβό το παιχνίδι, μπορεί να καταδικάσει την ομάδα.

ΤΣΣΚΑ

Για την ομάδα του Ιτούδη ο όρος παίχτης-κλειδί είναι πολύ πιο περιορισμένος, δεδομένου ότι από 4-5 παίχτες περιμένεις να σε σκοτώσουν. Ντε Κολό, Κιριλένκο, Τεοντόσιτς, Ουίμς και εξ ημισείας Μαρκοϊσβίλι και Νίκολς έχουν τον τρόπο να βάλουν τη μπάλα στο πλεχτό.

1) Προσωπικά τρέφω απεριόριστη εκτίμηση στον Κάιλ Χάινς και θεωρώ ότι είναι απίστευτα αδικημένος. Απλώς η ΤΣΣΚΑ για κάποιον λόγο δεν έχει μπει με τα μπούνια σε αυτό το μπασκετικό μοντέλο με undersized πεντάρι. Ο Χάινς είναι ο μόνος που θα παλέψει για ένα χαμένο ριμπάουντ και θα το κάνει γκολ-φάουλ. Με τον Παναθηναϊκό το έκανε 3 φορές στο 4ο ματς. Αν του δοθεί ένα δεκαπεντάλεπτο με συνεχόμενα λεπτά μπορεί να κάνει ζημιά.

2) Βοροντσέβιτς. Ο Ρώσος ξεκίνησε φέτος με την ελπίδα ότι θα είναι βασικός και μέχρι τον Ιανουάριο ήταν. Ο Κιριλένκο όμως του πήρε αρκετό χρόνο και μοιάζει να έχει χάσει τα πατήματα του. Είναι ψηλός, αλτικός και έχει και καλό σουτ. Φοβάται όμως να δοκιμάσει όσο το σκορ είναι σε ισορροπία και προς το τέλος του ματς. Επιλέγει πολλές φορές να πάει στην προσποίηση και να κάνει κίνηση προς τα μέσα, είτε για drive είτε για jump shoot. Απέναντι στον Πρίντεζη θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην άμυνα και κάνει φάουλ σχετικά εύκολα. Ίσως χρειαστεί στην άμυνα να τον κρύψει κι αυτόν ο Κιριλένκο.

3) Το supporting cast: Μαρκοϊσβίλι, Νίκολς, Χριάπα, Φριτζόν και Τζάκσον είναι παίχτες που δεν λογίζονται βασικοί, αλλά το impact τους στο τελικό αποτέλεσμα έχει μεγάλη δυναμική. Οι δύο πρώτοι συνήθως μπαίνουν και προσφέρουν από 8-10 πόντους μ.ο. συνήθως με το καλό τους τρίποντο. Επίσης συνηθίζουν να τα βάζουν συνεχόμενα. Οπότε αν μπει το πρώτο, θα πρέπει ο αμυνόμενος να έχει διπλή προσοχή μην πάρουν δεύτερο σουτ.

Ο Χριάπα δεν είναι σε καμία περίπτωση ο σπουδαίος παίχτης που ήταν. Οι τραυματισμοί επέδρασαν χειρότερα στον 32αρη Βίκτορα, αλλά στα 6-7 λεπτά που θα πάρει θα βγάλει καλές άμυνες και έχει πολύ έξυπνη μεταφορά της μπάλας στην επίθεση. Ο Φριτζόν είναι ανάλογη περίπτωση με Νίκολς-Μαρκοϊσβίλι, αλλά μπορεί να βγάλει και καλές άμυνες, ενώ είναι άκρως αποτελεσματικός στο transition και τους αιφνιδιασμούς.

Τέλος ο Τζάκσον είναι αυτός που ίσως χρειαστεί να μαρκάρει τον Σπανούλη όταν δεν θα είναι μέσα ο Ουίμς, που λογικά ο Ιτούδης θα τον βάλει απέναντι στον V-Span στην επίθεση και στην άμυνα. Όταν ο Ουίμς θα βγαίνει ο Τζάκσον θα αναλαμβάνει τον ηγέτη του Ολυμπιακού και αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι αν ο βραχύσωμος playmaker θα διατηρήσει την τρέλα που έχει στο κεφάλι σε λογικά πλαίσια. Όταν βλέπει ότι η ομάδα είναι καβάλα στ΄άλογο συνήθως τρέχει, πολλές φορές άναρχα και αν δεν πάει για lay up τρώει τα μούτρα του. Επίσης είναι και παίχτης ψυχολογίας στο σουτ. Με αυτόν στον άσο, ο Ολυμπιακός θα τον αφήνει ελεύθερο στο τρίποντο όταν δεν θα έχει κατοχή της μπάλας. Δεν τον λες και Σάδα, αλλά αν μπει το πρώτο θα οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση του.

The post Οι παίχτες-κλειδιά στο Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ‏ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα