Οι μόνιμες μέρες του χάους- Δεν ξέρει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους

Έστω και εκ του μακρόθεν, αν παρατηρήσει κανείς την εικόνα της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε εύκολα θα διακρίνει πως επικρατεί το απόλυτο χάος. Με τις τοπικές δομές στα κρατίδια να βρίσκονται στα όριά τους, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ φλερτάρει με το εσωτερικό χάος, καθώς κάθε δύο μέρες προκύπτει ένας καινούργιος λόγος για γκρίνια και αντικρουόμενες απόψεις. Άλλωστε, το έθεσε πολύ εύστοχα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Υπάρχει η εντύπωση πως στην κυβέρνηση δεν

γνωρίζει η δεξιά μας τι ποιεί η αριστερά μας» είπε το βράδυ της Κυριακής και προσέθεσε πως «αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Να δημιουργούμε δηλαδή κάθε μέρα και από ένα καινούργιο θέμα».

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Την Πέμπτη Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκαν στην Καγκελαρία. Μετά από μακρές διαβουλεύσεις, υπήρχε συμφωνία: όχι transit zones, κάτι που δεν ήθελε το SPD του Γκάμπριελ, αλλά κέντρα ταυτοποίησης σε όλη την επικράτεια, όπου θα τρέχουν παράλληλα οι διαδικασίες ταυτοποίησης και επαναπροώθησης σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης άρχισε η συζήτηση σε πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου, αναφορικά με το αν αυτό το σχέδιο θα άντεχε στην πραγματικότητα-αν δηλαδή θα ήταν εφικτό με βάση τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που εισέρχεται καθημερινά. Μισό εκατομμύριο πρόσφυγες περιμένουν στη Γερμανία μέχρι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ και το φράγμα των 800.000 για φέτος που είχε τεθεί, σε λίγες μέρες θα είναι ιστορία.

Στην Καγκελαρία ψάχνουν επειγόντως τρόπο να συντονίσουν την κατάσταση. Επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ένας πολύ στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου, ο Πέτερ Άλτμαϊερ,, διευθυντής της Γερμανικής Καγκελαρίας. Πλην όμως, ο Άλτμαϊερ εξετέθη, όταν την Παρασκευή ο hardliner υπουργός Εσωτερικών και παλιός προκάτοχός του στο πόστο του στην Καγκελαρία από το 2005 έως το 2009, ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε να αποτραπεί η είσοδος και των οικογενειών των προσφύγων σε δεύτερη φάση στη Γερμανία. Αν, δηλαδή, ένας πρόσφυγας από τη Συρία εισέλθει μόνος του στη Γερμανία και ταυτοποιηθεί ως πρόσφυγας, να μην μπορεί τόσο εύκολα να προσκαλεί και την οικογένειά του στη χώρα, μιας και οι δομές υποδοχής είναι στα όριά τους.

Αυτό ήταν! Στο γερμανικό κυβερνητικό σχήμα έχουν κάτι νέο για να τσακώνονται. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκφραστής της πιο σκληρής πτέρυγας του CDU είπε την Κυριακή το απόγευμα στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης πως συμφωνεί με την πρόταση του Ντε Μεζιέρ. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και τη δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας» είπε στο ARD και παράλληλα κατηγόρησε τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς πως δίνει τη λάθος εικόνα, αναφερόμενος στον αποχαιρετισμό λίγων προσφύγων από την Αθήνα προς το Λουξεμβούργο, όπερ και έγινε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Στον χορό των συμφωνούντων δεν άργησε να μπει και ο Χορστ Ζεεχοφερ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να αναδείξει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική, ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ, ο επίσης hardliner, πλην πολύ δημοφιλής, βουλευτής του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ (γνωστός από την αντίθεσή του στα ελληνικά πακέτα διάσωσης) και αρκετοί ακόμα.

Το SPD και πάλι προσπάθησε να αντιδράσει. Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα την Κυριακή, το εν λόγω ζήτημα απορρίφθηκε εν τη γενέσει του, πλην όμως υπάρχει ευρεία συζήτηση στα ΜΜΕ. Εικάζεται πως, η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Ντε Μεζιέρ σε αυτό το χρονικό σημείο ίσως και να «έκαψε» την πρόταση, η οποία μπορεί μετά από δύο εβδομάδες θα φάνταζε αυτονόητη, πλην όμως οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν πως σκόπιμα πολιτικοί από το CDU δημιουργούν συνεχώς ζητήματα. «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να δημιουργείται και κάθε μέρα ένα καινούργιο θέμα», έλεγε στο KoolNews.gr επιτελικό κομματικό στέλεχος του SPD. «Εδώ και μήνες πρέπει να προστατεύουμε την καγκελάριο από τους δικούς της ανθρώπους. Ο Ζεεχόφερ πρέπει να δημιουργεί κάθε μέρα και ένα καινούργιο θέμα» είπε στην πρωινή εκπομπή του ZDF ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Τόμας Σέφερ-Γκίμπελ. «Πρέπει σοβαρά να διερωτηθεί κανείς, αν στο CDU λαμβάνει χώρα ανοιχτά μια μάχη για την εξουσία, η οποία διογκώνεται τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες», ενώ έκανε λόγο για «μόνιμες μέρες χάους» στους Χριστιανοδημοκράτες.

Όπως και να έχει, είναι η πολλοστή κρίση σε μια κυβέρνηση που έχει δείξει μέχρι στιγμής αντανακλαστικά, πλην όμως το προσφυγικό ζήτημα πραγματικά δοκιμάζει τα όριά της. Κανείς δεν συζητά για κατάρρευση του συνασπισμού, υπάρχει όμως ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος: η κυβέρνηση στο Βερολίνο να εγκλωβιστεί στις αγκυλώσεις και στις εσωτερικές διαφωνίες της και η αυξανόμενη ροή των προσφύγων, συνδυαστικά με τις κρατικές δομές που είναι στα όρια των αντοχών τους, να αντιμετωπιστούν με αυτόματο πιλότο. Χώρια που η ακροδεξιά-που γίνεται όλο και πιο mainstream και κινηματική-καραδοκεί.

The post Οι μόνιμες μέρες του χάους- Δεν ξέρει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα