Οι μάγκες, αγαπητή SportDay, στις συγγνώμες δεν βάζουν «αλλά» – Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Στο παρόν κείμενο «παραβαίνω» δύο προσωπικούς «κανόνες» γραφής που έχω θεσπίσει εδώ και χρόνια. Αρχικά αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι το α' ενικό και κατά δεύτερον αποφεύγω να κρίνω ή κριτικάρω την δουλειά συναδέλφων. Το δεύτερο το έχω κάνει μία μόνο φορά, θα το κάνω και σήμερα και ελπίζω να μην χρειαστεί ξανά. Αλλά δεν το βλέπω.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Χρησιμοποιώντας μία αγαπημένη δική μου φράση, θα ήθελα να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Το πρωί της Δευτέρας κυκλοφόρησε η SportDay

με ένα πρωτοσέλιδο που όμοιό του έχω δει άλλη μία φορά μέχρι σήμερα, και όντως είχα σχολιάσει τότε.

Ήταν το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας στις 3 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα η οποία είχε συγκλονίσει τον κόσμο η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού προσφυγόπουλου που είχε βρεθεί πνιγμένο το κορμάκι του σε παραλία της Τουρκίας. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Σαν η μοίρα να παίζει τα δικά της παιχνίδια οι συνάδελφοι της SportDay επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για να κυκλοφορήσουν ένα εξώφυλλο το οποίο έκανε λόγο για AIDS με τεράστια γράμματα με την υποσημείωση για «αδύναμο ανοσοποιητικό στον Παναθηναϊκό μέσα και έξω από το γήπεδο». Το ωραίο πρωτοσέλιδο συμπληρωνόταν με σχόλια όπως «αρρώστια», «εγκεφαλικό», «έμφραγμα» και «πυρετό», για άλλες ελληνικές ομάδες.

Το πρωτοσέλιδο αυτό δεν το σχολίασα ούτε καν στα προσωπικά μου social media για δύο λόγους. Αρχικά δημοσιογράφοι αθλητικοί και μη, πολλές φορές πέφτουμε σε παραπτώματα στην προσπάθεια να προσδώσουμε έναν εντυπωσιακό τίτλο στο κείμενό μας. Αφετέρου όπως είπα αποφεύγω να σχολιάζω την δουλειά συναδέλφων. Την Τρίτη το πρωί όμως κοιτάζοντας τις εφημερίδες κατάλαβα πως το θράσος δεν έχει όρια.

Η SportDay κυκλοφόρησε με ένα κατάμαυρο πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS έχοντας δύο υποσημειώσεις. Η μία γράφει χαρακτηριστικά «Συγγνώμη, στους οροθετικούς, έτσι απλά...» με την υπογραφή «Η ομάδα της SportDay» και η άλλη ξεκαθαρίζεται πως τα έσοδα του επίμαχου φύλλου θα διατεθούν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος. Καλή κίνηση σκέφτεσαι μέχρι να ανοίξεις την εφημερίδα.

Στην δεύτερη σελίδα της η εφημερίδα σε ένα -κάτι σαν- editorial βάζει ένα τεράστιο «ΑΛΛΆ» στην συγγνώμη της. Το κείμενο κάνει λόγο για στοχοποίηση της εφημερίδας, επιτίθεται στον Παναθηναϊκό και εξαίρει άλλα πρωτοσέλιδά της τα οποία ήταν αφιερωμένα στον Γιάννη Ρίτσο ή την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Καλά όλα αυτά. Υπάρχει όμως μία φράση κάπου εκεί στην μέση της δεύτερης παραγράφου.

«Ένα σχήμα λόγου, από τα αμέτρητα στην δημοσιογραφική πρακτική, μετατράπηκε, σκοπίμως ή βλακωδώς, σε ασύγγνωστο αμάρτημα». Όλοι όσοι δηλαδή έκριναν, κατέκριναν, αηδίασαν, σχολίασαν και απηύδησαν με το πρωτοσέλιδο για το AIDS, ήταν είτε βλάκες, είτε είχαν σκοπιμότητα. Μάλιστα.

Λυπάμαι κύριοι συνάδελφοι, αλλά όταν έχεις την μαγκιά να ζητήσεις και συγγνώμη, δεν βάζεις «αλλά».

The post Οι μάγκες, αγαπητή SportDay, στις συγγνώμες δεν βάζουν «αλλά» – Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα