Οι δύο δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα – Η κυβέρνηση μειοψηφίας φέρνει είτε οικουμενική είτε εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη της ελληνικής Βουλής, μετά την ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο σύμφωνα με την οποία η κοινοβουλευτική του στήριξη έχει πέσει κάτω και από τους 120 βουλευτές, ακρότατο όριο με βάση το οποίο μπορεί

να έχει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Η μία δυνατότητα που έχει είναι να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δηλώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Αυτό όμως σαφέστατα δεν είναι στις προθέσεις τους. Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, επιλέγει να διαπιστωθεί καθαρά, μέσω αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ζητήσει μέσα στην εβδομάδα -και πάντως μετά τις 20 Αυγούστου- ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας επέλεξαν να ρίξουν την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό το αρχηγό του κόμματός τους.

Η εξέλιξη αυτή αν και δεν αλλάζει την ουσία, δημιουργεί όμως τις εσωκομματικές εκείνες συνθήκες που θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εκλογικό σώμα.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, αμέσως μετά την ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, αναμένεται να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να υποβάλλει τότε την παραίτησή του.

Με βάση το Σύνταγμα, ο κ. Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος πριν προκηρύξει εκλογές να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τα γνωστά τριήμερα. Να καλέσει δηλαδή, διαδοχικά τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων και να τους αναθέσει, για τρεις ημέρες στον καθένα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μέσα από διεργασίες και πιθανές συνεργασίες.

Η εξέλιξη αυτή ανεξαρτήτως όλων των άλλων δημιουργεί μια επιπλέον εμπλοκή καθώς αρχηγός του τρίτου κόμματος είναι ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ διεξάγεται η δίκη στην οποία κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Αν υποτεθεί ότι οι εντολές αποβούν άκαρπες και κατατεθούν πίσω στον κ. Παυλόπουλο, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του με στόχο τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ειδικού σκοπού με οικουμενική στήριξη.

Εφόσον και αυτό αποτύχει, τότε ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και προκηρύσσονται εκλογές με ελάχιστο χρόνο προεκλογικής εκστρατείας τις 20 ημέρες.

Οι εξελίξεις κινούνται μετά την εκταμίευση της δόσης

Με βάση τα όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίστηκε την Κυριακή ότι οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ ή μέρους αυτής. Στην διαρροή αναφέρεται ότι: «Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η Αριστερή Πλατφόρμα

Είναι προφανές, όπως προσημειώθηκε, ότι ο ο πρωθυπουργός θέλει -με την ψήφο εμπιστοσύνης- να πετάξει το μπαλάκι στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ώστε να αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω του Iskra χαρακτήρισαν εκβιαστική την πρόθεση του κ. Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν και ψευδαισθήσεις ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος και θα επιφέρει δεινά στην χώρα. Η αρθρογραφία στον ιστότοπο που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας και οι δηλώσεις των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του δεν αφήνουν περιθώρια να ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση εμπιστοσύνης.

Οι βουλευτές κινούνται μεταξύ, της καταψήφισης του «παρών» και της αποχής. Το «όχι» ή οι άλλες εναλλακτικές όμως εντάσσονται στο παιχνίδι του ποιος θα χρεωθεί την οριστική απόφαση του διαζυγίου στο εσωτερικό.

Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

Διεργασίες υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι η ευθύνη του μνημονίου και των συνεπειών του ανήκουν πλέον αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το ερώτημα είναι εάν θα ζητήσει τις προσεχείς ημέρες την συγκρότηση κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού.

Παρόμοιος προβληματισμός υπάρχει και στο εσωτερικό της ΝΔ όπου επίσης καταγράφονται διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην σκληρή γραμμή και την καταψήφιση και στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν εκλογές από τις οποίες μπορεί να βγει κερδισμένος ξανά ο κ. Τσίπρας και εκείνα να καταγράψουν νέες απώλειες.

Το σενάριο της οικουμενικής

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνου που πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας από μια κυβέρνηση οικουμενικής στήριξης, αυτό είναι ένα σενάριο που ο πρωθυπουργός θα ήθελε να αποφύγει.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Όλγας Γεροβασίλη στην Αυγή η οποία αναφέρθηκε «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή».

Διεργασίες και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη και λίγο πριν την οριστική ρήξη όμως, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλοι επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Όχι» και κάποιοι το «Παρών», σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δήλωσή τους αναφέρουν: «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός».

Ζητούν δε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο συντεταγμένα και από την κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα καθώς, όπως αναφέρουν, «ούτε η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση». Τέλος δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

Οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η πλέον πιθανή ημερομηνία -με βάση τις προθεσμίες- για τη διενέργεια των εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η 27η. Εάν οι εκλογές δεν γίνουν τον Σεπτέμβριο τότε τα πράγματα περιπλέκονται καθώς το πρόγραμμα θα τρέχει και θα επίκειται η πρώτη αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει και τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις ίσως θα ήταν καλύτερα για τον κ. Τσίπρα να πάει σε εκλογές έχοντας πετύχει ουσιαστική μαι μετρήσιμη ελάφρυνση παρά το γεγονός ότι θα έχει δώσει αρκετό χρόνο στης Αριστερή Πλατφόρμα να συγκροτηθεί σε κόμμα.

The post Οι δύο δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα – Η κυβέρνηση μειοψηφίας φέρνει είτε οικουμενική είτε εκλογές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα