Ο Βενιζέλος πιέζει τον Σαμαρά να κάνει ανασχηματισμό πριν τις ευρωεκλογές

Όποιος έμπαινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του θα έβλεπε πολλά χαμόγελα.

Η πρώτη πληροφορία για την θετική έκβαση των συνομιλιών με την Τρόικα ήρθε γύρω στις 10:45 και η απάντηση κυβερνητικών παραγόντων ήταν ένα αινιγματικό χαμόγελο.

Την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας. Οι ψίθυροι

για συμφωνία κορυφώθηκαν και πλέον όλοι ανέμεναν επίσημη δήλωση, είτε από τον κ. Στουρνάρα είτε διάγγελμα από τον κ. Σαμαρά.

Γύρω στις 12:30 μετά το μεσημέρι, το πολυκάμερο της Δημόσιας Τηλεόρασης αποχώρησε και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για δήλωση εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Τελικά, ο κ. Σαμαράς έκανε την έκπληξη και μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση στην επίτευξη της συμφωνίας αλλά να αποδώσει παράλληλα και τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ειδικά τις τελευταίες μέρες βρέθηκε επί ποδός πολέμου.

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν πως η μόνη τους επιθυμία, μόλις ολοκληρωθεί και το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας, είναι να… κοιμηθούν.

Πιο χαλαρά, στο Κολωνάκι

Η χθεσινή επίτευξη της συμφωνίας έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνητικούς παράγοντες να πάρουν ανάσα, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αφού πέρασε από το Μαξίμου για διμερείς επαφές με Ρουμάνους αξιωματούχους αναφορικά με τη συνθήκη Σένγκεν, έκανε μια βόλτα και από την Πλατεία Κολωνακίου, όπου γευμάτισε με τη γοητευτική σύζυγό του στην «Βιβλιοθήκη».

Σε διπλανό τραπέζι, κυβερνητικός βουλευτής εξηγούσε με πάθος σε δημοσιογραφική παρέα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ενώ λόγος έγινε και για το momentum του ανασχηματισμού.

Πάντως, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειχνε ανακουφισμένος μετά τη χθεσινή επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα, ενώ δεν έλειψαν από την ομιλία του και οι πιο… λογοτεχνικές αναφορές.

Επί του πολιτικού προκειμένου τώρα, η εντύπωση που επικρατούσε στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ήταν πως επετεύχθησαν τρεις στόχοι:

Η ενίσχυση της ρευστότητας, δια της επιστροφής για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια στους πολίτες του κοινωνικού μερίσματος με βάση τα εισοδηματικά κριτήριαΗ ενίσχυση της εικόνας στο εξωτερικό, μιας και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα εμφανίζει την εικόνα μιας χώρας που βγαίνει από την κρίση, έστω και με αιματηρές θυσίεςΗ εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές, ημερομηνία που θα είναι και θρυαλλίδα έντονων πολιτικών διεργασιών.

Όχι Σαμαρά σε Βενιζέλο για ανασχηματισμό

Μάλιστα, στο παρασκήνιο ο κ. Σαμαράς αποκρούει και τις παραινέσεις του κ. Βενιζέλου για περιορισμένο ανασχηματισμό πριν την Ευρωκάλπη και πλέον φουλάρει τις μηχανές της ΝΔ για να κλείσει το Ευρωψηφοδέλτιο.

Πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου με τα prior actions. Χθες, συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν την αισιοδοξία πως, έστω και με επιμέρους αντιρρήσεις, το πακέτο θα υπερψηφιστεί, χωρίς διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πάντως, κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό αναφορικά με συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα υπερψηφίσει τη διάταξη για την ενιαία τιμή βιβλίων.

Ο κ. Κακλαμάνης δεν είναι ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής που βάζει αστερίσκους σε κομμάτια του νομοσχεδίου, το γεγονός όμως πως το νομοσχέδιο θα έρθει υπό τη γνωστή μορφή πακέτου και με δεδομένη την ευνοϊκή συγκυρία για την κυβέρνηση, καθίσταται αμφίβολο αν κυβερνητικοί βουλευτές θα επιλέξουν την οδό της ρήξης «τώρα που είμαστε στο τέλος του δρόμου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα