Ο Πούτιν γίνεται τσάρος, αλλάζει τα σύνορα της Ευρώπης και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Μόσχα μετά τις κυρώσεις που έχει εξαγγείλει η Δύση για την προσάρτηση της Κριμαίας, απειλώντας ευθέως με αντίποινα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι τόνισε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συνομίλησαν τηλεφωνικά, ώρες αφότου ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε τη συνθήκη στο

Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

«Οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται» ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Οι παρατηρήσεις του ήταν ουσιαστικά επανάληψη των θέσεων που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η δυτική προσπάθεια να εκφοβίσει τη Ρωσία με κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πράξη , και ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. «Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

Στην «μάχη» και η Χίλαρι Κλίντον

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από την πλευρά της από το Μόντρεαλ του Καναδά όπου και βρίσκεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. «Η Κριμαία, στη "λογική του Πούτιν", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ.

Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας , αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας , της Λιθουανίας , της Λετονίας , της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο », είπε χειροκροτούμενη από ένα ακροατήριο, περίπου 4.300 ατόμων. «Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», προσθέτοντας ότι « κανείς δεν το θέλε αλλά" αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν» όπως είπε .

Η Χίλαρι Κλιντον κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής , όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», παρατήρησε .

Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό της μέλλον καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο η Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά « Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», είπε.

Και ο ΟΑΣΕ ενάντια στην προσάρτηση

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ

«Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη .

Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη μια ιστορική συνθήκη που συνδέει την Κριμαία στη Ρωσία, με άμεση ισχύ , αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Μόσχας. Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να στείλουν αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα