Ο προϋπολογισμός πέρασε, το ασφαλιστικό έρχεται…

Μετά το σκόπελο του προϋπολογισμού που η κυβέρνηση πέρασε χωρίς απώλειες, το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία πριν τα Χριστούγεννα, που δεν είναι άλλη από το δεύτερο γύρο προαπαιτουμένων, στο περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να καταλήξει μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να κατατεθούν ως νομοσχέδιο έως τις 17 Δεκεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν πριν τις γιορτές

των Χριστουγέννων, ενώ ανάμεσα τους, βρίσκονται θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων, θέματα που εξακολουθούν να περιέχουν σημεία διαφωνίας με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση πέρασε αναίμακτα την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, δεν αναμένεται όμως να έχει το ίδιο εύκολο έργο στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ή τη φορολογία των αγροτών. Για τους λόγους αυτούς η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του πρόκειται να γίνει μετά τις γιορτές, κοντά στα μέσα Ιανουαρίου, κι αφού η κυβέρνηση προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.

Πάντως οι εκπρόσωποι των θεσμών καταφθάνουν την Τρίτη με άγριες διαθέσεις. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορέις, το κουαρτέτο των θεσμών απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση για κάλυψη του κενού στο Ασφαλιστικό με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, και θεωρούν ότι για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί θα προκύψει με τρεις τρόπους:
– είτε με μείωση όλων των συντάξεων, από το πρώτο ευρώ κατά 6%-6,5%,
– είτε με μειώσεις περίπου 15% στις συντάξεις πάνω από τα 750-800 ευρώ,
– είτε με μειώσεις 30-40% στις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ.

Η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει τη δεύτερη λύση, η οποία πάντως αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε όμως απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου για συννενόηση με την αντιπολίτευση για το θέμα του ασφαλιστικού έπεσε - όπως αναμενόταν - στο κενό με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Η συνέχεια στις οθόνες μας…

The post Ο προϋπολογισμός πέρασε, το ασφαλιστικό έρχεται… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα