Ο γηραιότερος «Νονός» του κόσμου έγινε 100 και το γιόρτασε με μία (ακόμη) επίδειξη δύναμης

Ένα γεροντάκι 100 ετών μοιάζει περίπου τόσο άκακο όσο και ένα βρέφος, με δέος, σεβασμό και θαυμασμό θα προσέγγιζες όλη αυτή την αύρα αγνότητας που το(ν) περιβάλλει, υποκλινόμενος στον έναν αιώνα εμπειρίας και «κακουχίας» που έχει σμιλέψει το μυαλό και το κορμί του.

Το εν λόγω γεροντάκι όμως απέχει παρασάγγας από αυτά που συνάντησες ή θα συναντήσεις στη ζωή του, αν έπαιρνες το ρίσκο να του σφίξεις το χέρι θα έπρεπε να προσέξεις μην χάσεις κάποιο από τα δάχτυλα σου. Είναι ένα χέρι

λερωμένο από αίμα, γεμάτο ένοχα μυστικά, καθώς ανήκει στον διαβόητο αρχινονό Προκόπιο Ντι Μάτζιο, τον τελευταίο εναπομείναντα από το διευθυντήριο των αρχηγών της Μαφίας στη Σικελία.

Ο γηραιότερος μαφιόζος της Γης και τελευταίος στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού της Κόζα Νόστρα Τοτό Ριίνα έκλεισε 100 χρόνια ζωής και γιόρτασε το γεγονός με τρόπο που παραπέμπει στον κινηματογραφικό «Νονό».

Έχοντας επιζήσει από δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του και όντας πλέον έξω από τα σίδερα της φυλακής, οργάνωσε ένα μεγάλο πάρτι στο χωριό Τσίνιζι της Σικελίας, με... παρέλαση προσκεκλημένων, αλλά και με ένα σόου πυροτεχνημάτων αψηφώντας απροκάλυπτα σχετική απαγόρευση του δημάρχου της περιοχής.

Μολονότι ο ένας από τους γιους του έχει σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ένοπλων ομάδων της Μαφίας, ενώ ο άλλος εκτίει ισόβια ποινή στη φυλακή, ο Ντι Μάτζιο διατράνωσε τη δική του ελευθερία και μακροζωία γιορτάζοντας με ένα πολυτελές δείπνο και ένα φαντασμαγορικό σόου, στο οποίο συμμετείχε σχεδόν όλο το… χωριό.

Οι εκδηλώσεις για τα γενέθλιά του ήταν τόσο εντυπωσιακές που τα πυροτεχνήματα φαίνονταν μέχρι το αεροδρόμιο Φαλκόνε-Μπερσελίνο του Παλέρμο -που πήρε το όνομά του προς τιμήν των δικαστών που αποτέλεσαν σύμβολο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και δολοφονήθηκαν άγρια από την Κόζα Νόστρα στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Πέραν του πλήθους των συγγενών και φίλων που έσπευσαν να υποβάλλουν τα σέβη τους στον πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Σικελίας, στο πλάι του βρέθηκαν και φίλοι που είχαν ταξιδέψει για την περίσταση από την Αμερική. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το γλέντι έγιναν αμέσως viral στο Facebook συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες likes.

Ο κατά κόσμον Ντον Προκόπιο, όπως έμαθαν να τον… φοβούνται, ήταν μέλος της Κούπολα, του συμβουλίου των επικεφαλής των διαφόρων ομάδων της Μαφία στην Σικελία, το οποίο έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις για τις διαφορές που προέκυπταν μεταξύ των ομάδων της οργάνωσης. Συνελήφθη το 1986 και στο δικαστήριο παραδέχθηκε την ύπαρξη της Κόζα Νόστρα, όμως ποτέ οι Αρχές δεν κατάφεραν να αποδείξουν την εμπλοκή του στους δέκα φόνους με τους οποίους τον είχαν συνδέσει.

Στο ίδιο χωριό, το Τσίνιζι, η Μαφία δολοφόνησε στις 9 Μαΐου του 1978 τον νεαρό αριστερό Πεππίνο Ιμπαστάτο, ο οποίος από τα μικρόφωνα του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου Radio Ouστις είχε καταγγείλει με υποδειγματικό θάρρος την απεριόριστη εξουσία της Κόζα Νόστρα.

Μια εξουσία με την οποία ο Ντι Μάτζιο δηλώνει σταθερά στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση. Ακολουθώντας την γνωστή στρατηγική των μελών του οργανωμένου εγκλήματος, διατυμπανίζει επί σειρά ετών ότι «μαφία δεν υπάρχει πια».

Οι εκδηλώσεις εξόργισαν πολλούς Ιταλούς και ειδικά τον δήμαρχο του Τσίνιζι όχι μόνο γιατί είδε έναν γνωστό αρχιμαφιόζο να επιδεικνύει την ελευθερία του, αλλά γιατί αψήφησε και την αυστηρή απαγόρευση που ο ίδιος είχε επιβάλλει στη ρίψη πυροτεχνημάτων στο χωριό για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φυσικά, ο «επίτιμος πρόεδρος» μιας οργάνωσης που παραμένει κράτος εν κράτει στη Σικελία δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει την άδεια του τοπικού αιρετού άρχοντα για τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσει τα γενέθλια του…

The post Ο γηραιότερος «Νονός» του κόσμου έγινε 100 και το γιόρτασε με μία (ακόμη) επίδειξη δύναμης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα