Νίκος Φίλης: Ένας υπουργός παιδείας, που μένει μετεξεταστέος στα μαθηματικά

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να «πάγωσε» το θέμα της επιβολής του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Νίκος Φίλης όμως συνεχίζει να διαχωρίζει τα ιδιωτικά σχολεία, χωρίς να προσθέτει κανένα επιχείρημα ως προς το λόγο που θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός.

Ο υπουργός παιδείας συνεχίζει να θεωρεί πως η Ελλάδα

θα πρέπει να... πρωτοτυπήσει παγκοσμίως, αφού όχι μόνο δεν δίνει φοροαπαλλαγές όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως, αλλά προσπαθεί να λειτουργήσει κι αποτρεπτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν χώρες οι οποίες πριμοδοτούν την επιλογή των γονιών να στείλουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία, αφού έτσι «ελαφρύνονται» τα δημόσια.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η κυβέρνηση ψάχνει 300 εκατομμύρια ευρώ ως ισοδύναμα για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο αν εφαρμοστεί στα ιδιωτικά σχολεία, τότε θα χαθούν 500 εκατομμύρια ευρώ!
Οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία πληρώνουν τους φόρους για την δημόσια εκπαίδευση, χωρίς παράλληλα να την επιβαρύνουν. Μία δημόσια εκπαίδευση με τεράστια προβλήματα, με ελλείψεις κτηρίων, εκπαιδευτικών και βιβλίων την οποία ο κ. Φίλης προσπαθεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως, «κυβερνητική πρόθεση είναι να καταργηθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κατά τη γνώμη μου όμως, είναι άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, και άλλο στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τηλειτουργία χιλιάδων μικρών δόμων της παράλληλης εκπαίδευσης».

Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων που εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Κατά τον κ. Υπουργό μόνο τα φροντιστήρια, που παρέχουν υποστηρικτικές ή προπαρασκευαστικές για συγκεκριμένες εξετάσεις υπηρεσίες στους μαθητές, για ορισμένα μόνο μαθήματα και για μερικές ώρες την εβδομάδα, καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τα ιδιωτικά σχολεία, που έχουν επενδύσει και εξακολουθούν να επενδύουν ίδια κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων, που καλύπτουν όλο το φάσμα του επίσημου αναλυτικού προγράμματος, που λειτουργούν σε πιστοποιημένες σχολικές εγκαταστάσεις, που υφίστανται παντοειδείς ενδελεχείς ελέγχους από τις εντεταλμένες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, που εμπλουτίζουν ποιοτικά και ουσιαστικά το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα προκειμένου να καλύψουν τον παρωχημένο και αναχρονιστικό χαρακτήρα του, που οι επιδόσεις τους αναγνωρίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA, Education at a glance κ. α.), για να αναφερθούμε σε ορισμένα μόνο, τι νομίζετε ότι κάνουν κύριε Υπουργέ;» τονίζουν.

«Στην συνέντευξη του ο υπουργός αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στη μη τυπική εκπαίδευση που παρέχουν τα φροντιστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί στην τυπική, συνταγματικά κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη από το κράτος εκπαίδευση, που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια!» αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.

The post Νίκος Φίλης: Ένας υπουργός παιδείας, που μένει μετεξεταστέος στα μαθηματικά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα