Μύθος ή αλήθεια τα κεκορεσμένα λίπη – Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Υπερβολικός είναι ο φόβος για τα κεκορεσμένα λίπη σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, κάποια τυριά, ορισμένα λιπαρά κρέατα και κακώς δαιμονοποιούνται αυτά τα τρόφιμα την ίδια στιγμή που περνούν απαρατήρητοι άλλοι παράγοντες επιβαρυντικοί για την καρδιαγγειακή υγεία όπως η ζάχαρη.

Την ανατρεπτική αυτή θέση διατυπώνει ως γνώμη Βρετανός καρδιολόγος στην επιθεώρηση British Mediacal Journal, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να διαλυθεί ο μύθος που θέλει τα κεκορεσμένα λίπη υπεύθυνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Βρετανική Εταιρεία

Καρδιολογίας, ωστόσο, απαντά ότι τα στοιχεία που διαθέτει επί του θέματος είναι αντικρουόμενα.

Ο δρ. Ασέεμ Μαλχότρα επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον επισημαίνει στο άρθρο του πως «το μάντρα ότι τα κεκορεσμένα λίπη πρέπει να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά από τη διατροφή προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει μονοπωλήσει τις ιατρικές συστάσεις ια τη διατροφή τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο διαπρεπής καρδιολόγος υποστηρίζει ότι τα κεκορεσμένα λίπη δαιμονοποιήθηκαν παρότι οποιαδήποτε σχέση τους με τα καρδιακά νοσήματα δεν αποδεικνύονται με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η βιομηχανία τροφίμων αντικατέστησε τα κεκορεσμένα λίπη στα τρόφιμα με τη ζάχαρη, η οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Μια σωστή λύση είναι η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια, πολλά φρούτα και λαχανικά και μια περιορισμένη ποσότητα κόκκινου κρασιού. Αυτού του είδους το καθημερινό σιτηρέσιο περιορίζει την θνησιμότητα έπειτα από καρδιακή προσβολή τρείς φορές περισσότερο από τις στατίνες επισημαίνει ο δρ Μαλχότρα. Ωστόσο, ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, επισημαίνει ότι οι μελέτες που συνδέουν τη διατροφή και τις καρδιακές παθήσεις συχνά έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με τις κλινικές μελέτες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πραγματοποιούνται με ελεγχόμενο τρόπο οι μελέτες που έχουν ως αντικείμενο τη διατροφή γίνονται συχνότερα κατά «τυχαίο» τρόπο. Ωστόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. «Κατά συνέπεια, ο περιορισμός των επιπέδων της χοληστερίνης, με οποιοδήποτε τρόπο είναι αυτό εφικτό, περιορίζει τον κίνδυνο», καταλήγει ο δρ Βάισμπεργκ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα