«Μύλος» η Κεντροαριστερά: Πώς η Κίνηση των 58 έχει κάνει άνω-κάτω ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

«Οι 58, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να… διαλύσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ». Αυτό που πριν λίγο καιρό κάποιοι έλεγαν περίπου ως… ανέκδοτο τείνει να επιβεβαιωθεί στην πράξη: Η Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που μετονομάστηκε σε Πρωτοβουλία για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έχει ανάψει… φωτιές σε Χαριλάου Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

έχουν χωριστεί στα δύο: Στους υποστηρικτές και στους πολέμιους των 58. Αρκούσε μια εκδήλωση της Κίνησης προχθές στο Περιστέρι για να προκαλέσει… σεισμό και στα δύο κόμματα.

Η αναφορά του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη ότι θα αλλάξει όνομα (Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη) και σύντομα και σύμβολα καθώς και ότι πρόκειται να γίνει Συνδιάσκεψη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Την κατάσταση έκανε πιεστική για την Χαριλάου Τρικούπη και δημοσιεύματα που παρουσίασαν την ομολογία Βούλγαρη ως προάγγελο διάλυσης και αλλαγής ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της κίνησης των «75» και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση ζητώντας από τους «58» να έρθουν εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ και όχι να πάει το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτούς. «Η επιχείρηση απαξίωσης και εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ με παραποτάμιες διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποδέκτες, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουν στη συνέχεια την διάλυση του. Δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν την δημοκρατική παράταξη» τόνισε σε ανακοίνωση του.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμανε συναγερμός

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ» ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση». Το μήνυμα απευθυνόταν προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για να κατευναστούν οι αντιδράσεις, αλλά εμπεριείχε και έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς τους «58» που προκαλούν αναταράξεις με τις πρωτοβουλίες τους.

Χθες το βράδυ πάντως υπήρξε νέο επεισόδιο. Οι «58» είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα. Όταν είδαν ότι τον συνόδευε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας Συλβάνα Ράπτη της ζήτησαν να αποχωρήσει, υπό το πρόσχημα τυχόν παρεξήγησης με τους άλλους ευρωβουλευτές του κόμματος. Η κυρία Ράπτη απεχώρησε αντιδρώντας έντονα αλλά το γεγονός μεταφέρθηκε και στην Χ. Τρικούπη που επίσης έδειξε να δυσφορεί.

ΔΗΜΑΡ

Η παρουσία του Σπύρου Λυκούδη, του Γρηγόρη Ψαριανού και του Α. Παπαδόπουλου στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης επιτέθηκε στον παρόντα Σπ. Λυκούδη τον οποίο κατηγόρησε ότι με την παρουσία του στους 58 δημιουργείται σκηνικό διάλυσης του κόμματος. «Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και κανείς δεν με επέκρινε για το πού θα πάω. Θα πηγαίνω όπου μού κεντρίζει το ενδιαφέρον» απάντησε οργισμένος ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Λυκούδης πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την ηγεσία ότι απέκρυψε μυστική συνάντηση (την περασμένη Τετάρτη) του κ. Κουβέλη και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους Πάνο Μπεγλίτη, Χάρη Καστανίδη και Στέφανο Μανίκα, όπου φέρεται να συζητήθηκαν και θέματα όπως η μετονομασία της ΔΗΜΑΡ σε Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά. Ο πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε την ανάγκη να μην διαρρεύσουν οι κινήσεις στα ΜΜΕ και ο κ. Λυκούδης απάντησε: «Αυτό δεν είναι απλώς γκάφα είναι μία αντίληψη που ταυτίζει την ηγετική παρέα με την ηγεσία και μάς πάει πίσω δεκαετίες».

Οι 58 με Σβόμποντα

Αντιπροσωπεία των 58 (Γ. Βούλγαρης, Α. Δρέττα, Γ. Καλογήρου, Γ. Παγουλάτος, Στ. Λιβαδάς) συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη να υπάρξουν νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο. Συγκρατημένος για τις προοπτικές του εγχειρήματος ο κ, Σβόμποντα σχολίασε ότι η ενότητα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες να μην διαλυθεί ο χώρος αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες και στην κυβέρνηση».

Η Διαμαντοπούλου

Την επανεμφάνιση της μετά από πολύ καιρό έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια ως επικεφαλής του «Δικτύου» για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη οργάνωσε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σβόμποντα με τίτλο «Είναι η δημοκρατία...αντιμνημονιακή;»

Η συζήτηση βασίστηκε πάνω στην έρευνα του think tank DEMOS για την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη μέσα στην περίοδο της κρίσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοπά, η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, αλλά και ο βουλευτής ΝΔ Χρίστος Δήμας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος

«Έχουμε ανάγκη από ηγέτες που θα συγκρουστούν με την εύκολη λογική της «γενικής σύγκρουσης», να θέσουν προτάσεις και να ζητήσουν συναινέσεις» τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου. Ζήτησε να μπεί τέλος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), οι Υπουργοί να ελέγχονται από τη Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικα να μιλούν μόνο με την ελληνική διοίκηση και να αντιμετωπιστεί με εθνική συναίνεση το θέμα του χρέους.

Και νέο κόμμα Τζουμάκα

Την ίδια ώρα ένα νέο κόμμα γεννιέται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Στέφανος Τζουμάκας που έχει ξεκινήσει την Πρωτοβουλία Ίδρυσης Σοσιαλιστικού Κόμματος, αυτή ην Κυριακή 26/1 στο ΕΒΕΑ προχωρά στην έγκριση της Ιδρυτικής της Διακήρυξης και τη συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου και Κεντρικής Επιτροπής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα