Μέρκελ – Σόιμπλε: Μην ελπίζετε σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Σε συνέντευξη που δίνουν η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και ο υπεύθυνος περί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε συνεντεύξεις τους σε ξένα περιοδικά τόσο η Αγκέλα Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε φάνηκαν

κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Δεν παρέλειψαν βέβαια να εκφράσουν πιθανότητα περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας το 2014.

Σε συνέντευξή της προς τις εφημερίδες Märkische Oderzeitung και Südwest Presse, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο ύπαρξης «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η καγκελάριος παρά την έκφραση της υποστήριξής της προς την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε πως ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ επαναλαμβάνει στη συνέντευξή της ότι η Ευρώπη «δεν έχει ακόμη υπερβεί την κρίση» και ότι θα έλθουν ακόμη δύσκολοι καιροί.

Σόιμπλε: «Η απομείωση του χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση»

Σε ίδιο τόνο κινήθηκε στην συνέντευξή του και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στην Bild τόνισε πως «Η απομείωση του χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση». «Κανένας επενδυτής δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας».

Ο γερμανός υπουργός διευκρίνισε την επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της και πως «κανείς άλλος δεν μπορεί να επωμιστεί το ελληνικό βάρος». Διευκρίνισε δε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα μας με τις δικές μας δυνάμεις το χρέος έως και το 2020. Σε ερώτηση δε αν θα χαθούν χρήματα γερμανών φορολογουμένων για την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε απαντά: «εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμα (για την Ελλάδα) να έχει επιτυχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα