Με τρία χρόνια φυλακή τιμωρεί η Γερμανία όποιον -Μιχαλολιάκο- φωνάξει Sieg Heil

«Ζήτω η Νίκη», φώναξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά την απολογία του στον ανακριτή και την απόφαση για την προφυλάκισή του.

Τι σημαίνει όμως αυτή η φράση; Είναι η γνωστή σε όλους τους φίλα προσκείμενους στον ναζισμό, Sieg Heil, που φώναζαν οι εθνικοσοσιαλιστές. Ο χαιρετισμός αυτός όμως σήμερα, δεν είναι τόσο αθώος και απενεχοποιημένος. Στην Γερμανία

που τον γέννησε, σήμερα τιμωρείται μέχρι και με τρία χρόνια φυλακή σε όποιον τον ξεστομίσει.

Το Ζήτω η Νίκη απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην Γερμανία σύμφωνα με τα ΝΕΑ βάει της παραγράφου 84α του Ποινικού Κώδικα για «Χρήση και Σύμβολα Αντισυνταγματικών Οργανώσεων».

Σύμφωνα με την παράγραφο:

(1). Ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή επιβολή χρηματικού προστίμου:

Για όποιον διακινεί ή χρησιμοποιεί σε δημόσια συγκέντρωση διακριτικά και σύμβολα κομμάτων ή οργανώσεων απαγορευμένων για αντισυνταγματική δράση

Για εκείνον που παράγει, κατασκευάζει και αποθηκεύει τέτοια σύμβολα με σκοπό τη διάδοση και χρήση τους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Τα σύμβολα τα οποία εντάσσονται στην παραπάνω παράγραφο και τιμωρείται η παραγωγή, διακίνηση και χρήση τους είναι:

2) ... σημαίες, σήματα, φόρμες περιβολής, συνθήματα και είδη χαιρετισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται και σήματα τα οποία είναι παρόμοια με τα διωκόμενα σύμβολα.

Η παράγραφος 86α συμπεριελήφθη στον γερμανικό ΠΚ προκειμένου να απαγορευτεί η δημόσια χρήση ναζιστικών συμβόλων. Η ποινικοποίηση δεν αφορά μόνο τα σύμβολα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP και άλλων οργανώσεων της ναζιστικής περιόδου, αλλά και τα παραπλήσια σύμβολα που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η παράγραφος 86α συμπεριελήφθη στον γερμανικό Ποινικό Κώδικα προκειμένου να απαγορευθεί η δημόσια χρήση ναζιστικών συμβόλων. Η ποινικοποίηση δεν αφορά μόνο τα σύμβολα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP και των άλλων οργανώσεων της ναζιστικής περιόδου, αλλά και τα παραπλήσια σύμβολα που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα νεοναζιστικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα