Με 153 «ναι» πέρασαν τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

2013-2016. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 126 βουλευτές της ΝΔ και 27 του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα όχι ήταν 128 και τα παρών 18.Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν παρών με εξαίρεση, τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά που επέλεξαν το όχι. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε εκτός της ΚΟ του κόμματός του τον βουλευτή Κοζάνης Γεώργιο Κασαπίδη, ο οποίος δήλωσε «παρών» κατά την ψηφοφορία.

Ο Βενιζέλος έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ τους αντάρτες

Με ανακοίνωσή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της κ.ο. του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του Κανονισμού της Βουλής, σας ενημερώνω ότι οι βουλευτές Αγγελική Γκερέκου, Μιχάλης Κασής, Ιωάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης δεν ανήκουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Πρόκειται βέβαια για τους «αντάρτες» βουλευτές που δεν ψήφισαν «ναι» στα μέτρα παρά την ρητή εντολή του.

Η ανακοίνωση Σκανδαλίδη

Νωρίτερα ο βουλευτής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ  Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε ότι θα απήχε της ψηφοφορίας επειδή δεν μπορεί να υπερψηφίσει τα μέτρα αφ” ενός και αφ΄ετέρου δεν επιθυμεί να προσμετρηθεί η ψήφος του «στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας». Η δήλωση:

«Στην διαδρομή μου έδωσα μάχες για τις ιδέες μου εμφορούμενος πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στην οποία χρωστώ το περισσότερο απ’ αυτό που είμαι. Είμαι φανατικά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αναδέχομαι ακέραιες τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που προσυπέγραψα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διαφωνίες που διετύπωσα και τη συμμετοχή μου ή όχι σ’ αυτές.

Υποστηρίζω την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και την προγραμματική συμφωνία που συνυπογράψαμε ως τη μοναδική δυνατότητα και σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα. Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία «διαπραγμάτευσης» που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

Δεν είναι μόνο η μη υλοποίηση του παραμικρού από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων μας με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί. Είναι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο των μέτρων που όντας επώδυνα και αντικοινωνικά πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή. Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη

Keywords
Τυχαία Θέματα