Μαξίμου: Ικανοποίηση για εργοδότες, δυσφορία για Ντάισελμπλουμ

15:45 8/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδοτικούς φορείς όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα προσέλθει με καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Το «ναι» των εργοδοτικών φορέων στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% έως 1,5% ως αντιπρόταση στη μείωση των συντάξεων αφήνει κατά κάποιο τρόπο έκθετη την αντιπολίτευση, η οποία επέλεξε την ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για

το ασφαλιστικό.

«Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αντιπολίτευση αρνήθηκε να μπει στον διάλογο για να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος και να υποστούμε το πολιτικό κόστος. Δεν της βγήκε», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, (ο οποίος είναι στέλεχος της ΝΔ) άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, έπειτα από την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, δηλώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μην μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις».

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της από τη χθεσινή συμφωνία με τους ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ, εκτιμώντας ότι «η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εξίσου σημαντική είναι και η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση πάνω στις τρεις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες και, στα πλαίσια αυτά, να συγκροτηθούν άμεσα τρεις ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν προτάσεις για το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς, κλήθηκε και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ομάδα 20-30 βουλευτών, προκειμένου να τους γίνει αναλυτική ενημέρωση και να τους δοθούν επιχειρήματα, αλλά και να ακουστούν και οι επιφυλάξεις και ενστάσεις.

Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από το διήμερο ταξείδι του στο Βερολίνο και το Παρίσι όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με τις ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων, προκειμένου να παράσχει αναλυτική ενημέρωση για το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Περιοδεία Τσακαλώτου

Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του ξεκινά από την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον κύκλο των συναντήσεων να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη με τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, όσο και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για τη διευθέτηση του οποίου θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016/ Ρώμη / Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 / Λισαβόνα / Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 / Παρίσι / Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 / Ελσίνκι / Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 / Αμστερνταμ / Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 / Βερολίνο / Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.
Δυσαρέσκεια για Ντάισελμπλουμ

Λόγο για «συγκεκριμένους κύκλους της Ευρώπης», οι οποίοι πριν από κάθε διαπραγμάτευση «φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα», κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στο μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχολιάζοντας τις αυστηρές αναφορές του, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως οι κύκλοι αυτοί, στους οποίους ανήκει ο Ολλανδός αξιωματούχος, θέλουν «να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις». Άλλωστε, όπως σημειώνουν, «έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε χτες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες αντί για εβδομάδες. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλα δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

The post Μαξίμου: Ικανοποίηση για εργοδότες, δυσφορία για Ντάισελμπλουμ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα