Μάχη με διακύβευμα την ενότητα του κόμματος και οι βαρόνοι σε δεύτερο ρόλο

Αν κάποιος ανατρέψει στην ιστορία της ΝΔ, θα διαπιστώσει πως τα λεγόμενα «τζάκια» πάντα έπαιζαν κομβικό ρόλο στα γαλάζια τεκταινόμενα. Πάμπολλα είναι τα ιστορικά περιστατικά, όπου οι λεγόμενοι «βαρόνοι» του κόμματος διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο. 6 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή προέδρου της ΝΔ από τη βάση και τρία μνημόνια μετά όμως, η μπογιά των βαρόνων μοιάζει να περνά και πλέον η μάχη δίνεται από τους επιγόνους και μάλιστα με εντελώς διαφορετικούς όρους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Αυτό που παρατηρούν πολύπειρα στελέχη της ΝΔ είναι πως πλέον το εσωτερικό της

ΝΔ θυμίζει… χυλό. Δεν υπάρχουν σταθερές, οι βαρόνοι και τα τζάκια μπορεί να μην έχουν σιγήσει, πλην όμως η επιρροή τους στα γαλάζια τεκταινόμενα είναι ίσως πιο περιορισμένη από ποτέ, ενώ η μάχη για την επόμενη μέρα του κόμματος δίνεται και υπό το πρίσμα του διπόλου «παλιό-νέο» που εισήγαγε ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μπορεί ούτε από αυτή την εκλογική αναμέτρηση να μην απουσιάζει ένας υποψήφιος με τρανταχτό όνομα (Κυριάκος Μητσοτάκης), η απόδειξη όμως πως η άμεση ταύτιση με τις οικογένειες της ΝΔ δεν θεωρείται πλέον ευνοϊκό χαρτί φαίνεται και από την προσπάθεια του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ να μην ταυτίζεται ούτε με τον πατέρα του ούτε με την αδερφή του. Η συνολική αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού έχει σαφή αντίκτυπο και στις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ.

Η αναμέτρηση που διεξάγεται μόνο κατ’ όνομα έχει ομοιότητες με αυτή του 2009: τότε αναμετρήθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να επικαλέστηκε την κόντρα του με τα τζάκια, πλην όμως πίσω του είχε τη στήριξη του καραμανλικού μηχανισμού, ο οποίος επιθυμούσε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο το κόμμα να πέσει στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη για δεύτερη φορά.

Μητσοτακικοί και Καραμανλικοί αναμετρήθηκαν για τα καλά τότε στο γαλάζιο παρασκήνιο, ενώ ιστορικά στελέχη της ΝΔ με βαρύ επώνυμο, όπως ο Αχιλλέας Καραμανλής, o Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Πέτρος Μολυβιάτης (εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή) ανέλαβαν τότε να πείσουν τον άρτι παραιτηθέντα Κώστα Καραμανλή να αποδεχθεί τόσο αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων προέδρων, αλλά και να παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος, ενόσω διαρκούσε η εκλεκτορική διαδικασία.

Έξι χρόνια μετά, οι εξελίξεις εκείνης της περιόδου μοιάζουν σαν μακρινή ανάμνηση και το μόνο ίσως που έχει μείνει για να θυμίζει εκείνες της γαλάζιες μέρες είναι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση.

Οι διεκδικητές και το…Ε9

Η κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ μονοπωλείται από τέσσερα πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει απευθείας αναφορά σε γαλάζιο τζάκι, αν και τρεις στους τέσσερεις προέρχονται από πολιτική οικογένεια. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν έτοιμος να βγει στην πολιτική αποστρατεία τον Ιούλιο, όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον κάλεσε και του παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος.

«Ήξερα πως πηγαίναμε στις εκλογές για να χάσουμε» παραδέχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος διατηρεί τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή (έστω και αν έχει αραιώσει τις παρεμβάσεις του) και προέρχεται από πολιτική οικογένεια.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την έκπληξη και, κόντρα στις παραινέσεις του Κώστα Καραμανλή να μην κατέβει, αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος ο κύριος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξακολουθεί να δηλώνει καραμανλικός, προσωποποιεί, σύμφωνα με το επιτελείο του, την βουτιά στην κομματική επετηρίδα, αν και προέρχεται με τη σειρά του από πολιτική οικογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που φέρει ένα…βαρύ νεοδημοκρατικό επίπεδο, αν και ο ίδιος τονίζει σε κάθε τόνο πως δεν πρέπει να συγχέεται με τον πατέρα και πως έχει να επιδείξει πλούσιο κυβερνητικό έργο, κυρίως στον τομέα της μεταρρύθμισης του κράτους. Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια, πέρασε τόσο από την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και κατάφερε να περάσει στην απέναντι όχθη μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τριάμιση χρόνια μετά την ένταξή του στη ΝΔ είναι πλέον υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα και μετά την τέταρτη συνεχή ήττα της ΝΔ σε εκλογές, αν προσμετρήσει κανείς και το δημοψήφισμα, σε όλο και περισσότερους ψηφοφόρους της ΝΔ αρχίζει και κερδίζει μέτρα το επιχείρημα που εξέφρασε πρόσφατα σε άρθρο του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΚΟ της ΝΔ και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Νίκος Τσιούτσιας αναφορικά με το… Ε9 των κομμάτων.

"Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια. Είναι συστήματα ιδεών τα οποία υπηρετούν όσοι εκεί ετάχθησαν» έγραφε πρόσφατα σε άρθρο του στο protothema.gr.

Το κρας τεστ του καραμανλισμού

Μπορεί να είναι ίσως άτοπο να μιλά κανείς για μάχη επιβίωσης, πλην όμως ο «καραμανλισμός» εντός της ΝΔ περνά με αυτές τις εκλογές ένα πολύ σημαντικό κρας τεστ. Η επανενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή τον Ιούλιο και η διπλή τοποθέτησή του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και, κατά κάποιους, τον ενέταξε στον εσμό του παλαιού πολιτικού συστήματος. Αυτή ήταν ίσως και η πρώτη μεγάλη ήττα του επί μακρόν σιωπούντος πρώην πρωθυπουργού. Κάποιοι τώρα λένε πως οι εσωκομματικές εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν αιτία αμφισβήτησης της παντοκρατορίας του εντός της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου καθορισμού των υποψηφιοτήτων στη ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, άσκησε όση περισσότερη επιρροή μπορούσε, ανακόπτοντας σε πρώτη φάση τον Μάκη Βορίδη, πλην όμως ο Απόστολος Τζιτζικωστας, μετά από το προσωπικό ραντεβού που είχαν, επέμεινε στην απόφασή του να είναι υποψήφιος και παρά τις διαρκείς παραινέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αυτός επέλεξε άλλο δρόμο. Έτσι, τυχόν επικράτηση του κυρίου Τζιτζικώστα (ή κάποιου άλλου υποψηφίου πλην του κυρίου Μεϊμαράκη) θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «χειραφέτηση» της γαλάζιας βάσης από την επιρροή του Κώστα Καραμανλή, προκειμένου η ΝΔ να ανανεωθεί ριζικά.

Το βασικό διακύβευμα πλέον: η ενότητα της ΝΔ

Άλλωστε, στη λογική της κατάργησης της νοοτροπίας του…Ε9, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται πως μια τυχόν επικράτηση Τζιτζικώστα θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της ΝΔ. Πλην όμως, η έκταση αυτού του φρεσκαρίσματος, τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα, θεωρείται πως θα έχει μεγάλη σημασία για την ενότητα της ΝΔ την επόμενη μέρα.

Εδώ έγκειται λοιπόν ίσως και το βασικότερο πεδίο έντασης, με την καραμανλική πτέρυγα να υπερτονίζει πως ο κυρίως Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και κάποιους άλλους να ισχυρίζονται πως τυχόν εκλογή άλλου υποψηφίου (με κύριο αποδέκτη των βελών τον Απόστολο Τζιτζικώστα και δευτερευόντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη) θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασπάσεις και κατακερματισμό της ΝΔ, κάτι που φυσικά απορρίπτουν με ζέση από τα επιτελεία των υποψηφίων αυτών.

Με απλά λόγια, επομένως, το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι, αν η ΝΔ θα καταφέρει να μείνει ενιαία, με το πρόσωπο του προέδρου να μην είναι ανεξάρτητο από την απάντησή του.

The post Μάχη με διακύβευμα την ενότητα του κόμματος και οι βαρόνοι σε δεύτερο ρόλο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα