“Κοτόπουλο με δαμάσκηνα” στην οθόνη

Το πιο απρόσμενο πιάτο θα το βρεις στις μεγάλες αίθουσες και στην ταινία “ Κοτόπουλο με δαμάσκηνα”. Δοκίμασε και δεν θα χάσεις!

Από την Ειρήνη Νικοπούλου

Αν έχεις δει ήδη την ταινία, ξέρω τι θα φας φέτος τα Χριστούγεννα! Αγωνιάς να ανακαλύψεις πώς μυρίζει το αγαπημένο πιάτο του Nasser-Ali, πρωταγωνιστή της ταινίας, και στην περίπτωση που ήδη έχεις δοκιμάσει το φαγητό, να ξαναζήσεις αυτή τη γευστική μυσταγωγία.

Ναι, είναι αυτή η ταινία

που θα σε κάνει να αλλάξεις συνήθειες στο γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο. Είναι η ταινία που θα πάρεις μαζί σου και έξω από την αίθουσα, η ταινία που θα σε κάνει να δεις τον ουρανό, να βγάλεις το πεζό από το δρόμ(ι)ό σου, να αρπάξεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να χορέψεις to the end of love. Το πιο απρόσμενο πιάτο δώρο στην εκπνοή αυτής της κινηματογραφικής χρονιάς.

Αριστοτεχνικά σερβιρισμένο από τα χεράκια της δημιουργού του ομότιτλου κόμικ, Marjane Satrapi και του Vincent Parronaud (ναι, οι ίδιοι σκηνοθέτησαν και το “Peresepolis”), μαριναρισμένο σε εξαιρετικής αισθητικής φωτογραφία και με πινελιές έξυπνων τεχνικών ευρημάτων, που κάνουν τη διαφορά, η ταινία αφήνει μια γεμάτη, γλυκο-πικρη γεύση, με μια λεπτή επίγευση ρομαντισμού (για τη ζωή γενικά, μη φρικάρεις!) για τους εκπλεπτυσμένους ουρανίσκους.

Με πνευματώδες χιούμορ, σταδιακή κλιμάκωση και φυσικά το απαραίτητο υπόστρωμα πολιτικής αλληγορίας για τις ιστορικές ανακατατάξεις στο Ιράν, που περνάει με λεπτεπίλεπτο σχεδόν τρόπο, οι σκηνοθέτες δίνουν σάρκα και οστά στην ιστορία του φημισμένου βιολονίστα Nasser-Ali, ο οποίος ζει και μεγαλουργεί στην Τεχεράνη στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αλλά αποφασίζει να πεθάνει όταν η σύζυγός του σε απόγνωση, σπάει το βιολί του. Αφού η προσπάθειά του να το αντικαταστήσει, αποβαίνει άκαρπη ο Nasser-Ali αποφασίζει να πεθάνει,απλά μένοντας στο κρεβάτι του. Η πλήξη του (τόσες ώρες στο κρεβάτι) είναι που του ξυπνά μνήμες από διάφορα γεγονότα στη ζωή του και φυσικά τον μεγάλο αλλά ανεκπλήρωτο έρωτά του, που τον στοιχειώνει έως το τέλος της ζωής του. Ο άγγελος του θανάτου Αζαρέλ θα είναι ο “εξομολογητής” και ιδιότυπος συμπαραστάτης του σε αυτή την “έξοδο”.

Σε αυτό το τελευταίο “δείπνο” του αγαπημένου πιάτου του Nasser-Ali ωστόσο, είναι οι συνδαιτυμόνες του που το κάνουν πραγματικά αξέχαστο. Όπου συνδαιτυμόνες, βάλε ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών που περιλαμβάνει τους: Matthieu Almeric (Nasser-Ali), Maria de Medeiros (σύζυγος σε απόγνωση του Nasser-Ali), Golsfiteh Farahani (ανεκπλήρωτος πόθος του Nasser-Ali), Chiara Mastroianni (κόρη που “έπεσε κάτω από το δέντρο” του Nasser-Ali), Isabella Rosselinni (μήτηρ-φαμίλια του Nasser-Ali). Προσωπικότητες ρεαλιστικά μεν δοσμένες αλλά τονισμένες με Bold περίγραμμα σε τέτοιο βαθμό που νιώθεις ότι έχεις να κάνεις όχι ακριβώς με new found καρατερίστες (ναι, οι ερμηνείες είναι τόσο καλές που μοιάζουν οι ηθοποιοί να ήταν αυτοί οι χαρακτήρες όλη τους τη ζωή) αλλά με ανθρώπους που κουβαλάνε όλα τα (υπερτονισμένα) πάθη και τις αδυναμίες που κι εσύ κρύβεις μέσα σου,

Keywords
Τυχαία Θέματα