Κατέφτασε η πρώτη «αποστολή» 47 Τροικανών στην Ελλάδα

Κατέφτασε χθες στην Ελλάδα η πρώτη αποστολή Τροικανών για την «κατάληψη» των υπουργείων. Από 47 εκπροσώπους αποτελείται η πρώτη αποστολή ενώ αναμένεται η κάθοδος της δεύτερης την προσεχή εβδομάδα. Στις 22 Σεπτεμβρίου μάλιστα έχει προαναγγελθεί η προσέλευση των επικεφαλής Ματίας Μόρς (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (Ε.Κ.Τ. και Πόλ Τόμσεν (Δ.Ν.Τ).

Οι πολυπληθείς αποστολές έχουν προγραμματίσει τον έλεγχο της ελληνικής προόδου με δεκάδες ραντεβού στα υπουργεία ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατηγοριοποιηθεί

σε 5 βασικές ομάδες: δημοσιονομική, χρέους, μακροοικονομική, μεταρρυθμίσεων και άλλων θεμάτων.

Η πλέον πολυπληθής ομάδα είναι –όπως ήταν αναμενόμενο– αυτή της ΕΕ. Σε αυτή θα συμμετέχουν συνολικά 21 άτομα, αλλά και επιπλέον στελέχη της Επιτροπής εκτός τρόικας για ειδικά θέματα. Ακολουθεί το ΔΝΤ επανδρωμένη με 18 άτομα, ενώ η ομάδα της ΕΚΤ αριθμεί 8 στελέχη. Κάποια από αυτά δεν χρειάστηκε καν να ταξιδέψουν, καθώς έχουν μόνιμη παρουσία πλέον στην Αθήνα.

Στόχος της αποστολής στην Αθήνα

Σε μια δύσκολη εβδομάδα βρίσκει η πρώτη αποστολή την κυβέρνηση καθώς τα μεγαλύτερα θέματα είναι ανοικτά και εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να κλείσουν προτού έρθουν οι επικεφαλής την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες:

Φαίνεται να «κλειδώνει» από ελληνικής πλευράς χαμηλότερη ύφεση περί το 3,8% φέτος, αλλά το ποσοστό πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, ενώ η εκτίμηση για ανάκαμψη κατά 0,6%-1% το 2014 φέρεται ακόμη να τελεί υπό εξέταση. Το ΑΕΠ είναι κρίσιμο γιατί αν η ύφεση είναι λιγότερη, τότε διευκολύνεται η αποκλιμάκωση ελλειμμάτων και χρέους.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αποφυγή λήψης νέων μέτρων, αλλά και για να κλείσει το «κενό» του 2015 - 2016 που προς το παρόν δεν έχει καν επαναϋπολογισθεί από ελληνικής πλευράς (σημ. η εκτίμηση Φεβρουαρίου ήταν 2,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα υπολογίζει 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσό αλλά και να μην υπάρξει ονομαστικά αναφορά - δέσμευση για μέτρα στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2017 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα πρέπει να ανακοινωθεί και ο νέος προϋπολογισμός με νέα μορφή δεσμευτικών τριετών στόχων δαπανών ανά φορέα.

Το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του χρέους άκρως συνδεδεμένα με τα άλλα δύο και ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των Τροικανών. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με την ηγεσία της τρόικας και εν τω μεταξύ γίνεται η συλλογή στοιχείων.

Στο διαρθρωτικό πεδίο η Τρόικα επιθυμεί κάτι παραπάνω από τα 4 προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ (διαθεσιμότητα, οφειλές σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών και νέος κώδικας δικηγόρων), αλλά την πρόοδο πάνω από 105 συνολικά μεταρρυθμίσεων που έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Σεπτεμβρίου

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα