Η ΡΙΚΣΣΥ «χαλάει» τα σχέδια του Σαμαρά

Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ μετά τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ αφού διαμορφώνονται πλέον ισορροπίες θρίλερ για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αν και θεωρητικά η κυβέρνηση στηρίζεται στους 167 βουλευτές των τριών κομμάτων, πρακτικά εκείνοι που στήριξαν αποφασιστικά στη Βουλή

το Μνημόνιο 3, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον 150. Αυτή η εξέλιξη, ενόψει και των δύσκολων νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Βεβαίως, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως άλλωστε και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ψήφισε όλα τα μέτρα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι συρρικνώνει πολιτικά τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ αφού δεν είναι καθόλου σαφές τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές εκείνοι που είναι φίλα προσκείμενοι στον πρώην υπουργό και αν θα τον ακολουθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση αυξάνεται το βάρος της ευθύνης της ΔΗΜΑΡ. Οι νέες ισορροπίες προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου για τις επιπτώσεις τους στην κυβερνητική συνοχή και ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει όλα τα σενάρια. Σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ ήρθε σε λάθος στιγμή, καθώς η κυβέρνηση έχει να περάσει σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή.

Ο προβληματισμός που διατυπώνεται είναι κατά πόσο ο κ. Λοβέρδος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τι θα πρέπει να πράξει το Μαξίμου στην περίπτωση που ο πρώην υπουργός διεκδικήσει να εξελιχθεί σε θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Τα Νέα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό αφού θα προκαλούσε την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου και θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη της τρικομματικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα